19 лип. 2022 17:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Культура
0

323

0

У Вінниці художник з Нової Каховки презентував мурал та влаштував перформанс

У Вінниці художник з Нової Каховки презентував мурал та влаштував перформанс

В центрі Вінниці художник Максим Кільдеров презентував мурал, присвячений Новій Каховці та влаштував перформанс.


У Вінниці художник з Нової Каховки презентував мурал та влаштував перформанс

В центрі Вінниці художник Максим Кільдеров презентував мурал, присвячений Новій Каховці та влаштував перформанс.

Як розповів кореспонденту Вінниця.info сам художник, мурал складається з 8 стін, дві з яких розписані синьою та жовтою фарбами. Дві стіні це 25% від площі локації, саме 25% жителів залишилось проживати у Новій Каховці з початку російської навали.

Розписані митцем стіни доповнює віртуальна реальність. Біля кожної розміщено інструкції з QR-кодами, де зашифровано відео про події, що відбуваються в окупованому місті.

«Цей мурал – своєрідний літопис Нової Каховки, який доповнюється через віртуальну реальність. Тобто в залежності від подій, які будуть відбуватись у місті, я буду в кожну таку «ячейку» вклеювати відео. Через призму доповненої реальності, з допомогою застосунку «Bank of memories» можна буде отримати повну картину подій. Одна стіна цього муралу про окупацію, про перші дні, про прильоти, які зараз відбуваються. Друга – про нашого мера, який 15 років все ніяк не міг піти, і ніхто його не міг скинути. Пісенька «Не говори ти мені прощай», ілюструє його виїзд. І так, потрошки відео будуть додаватись і аж до Перемоги», - розповів Максим Кільдеров.

Працює митець у техніці, що поєднала каліграфію та примітивізм.

«Я називав це каліграпримітив. Тобто перехід каліграфії до примітивізму, до наскального малюнку. Зараз я цю техніку ніяк не називаю. Малюю вже 3,5 роки», - розповів художник.

Хлопець виїхав з Нової Каховки на 55 день війни, коли зрозумів що його творчість та громадська і гуманітарна діяльність зможе приносити більше користs на території вільної України.

Свій перформарманс, створення муралу, Максим прокоментував так:

«Тут ми зараз робимо продовження стінки. В такій же стилістиці, як і ті дві в арці. Потім ці 8 полотен підуть ТОП-донаторам, які донатять на нашу гуманітарну місію. Наша місія крім гуманітарної проробляє задачі евакуації містян. Біля QR-кодів є посилання і кожен може задонатити, всі гроші підуть на допомогу», - пояснив художник.

Крім того, митець розповів, що працює не тільки над створенням муралів. Цікаві проєкти народжуються постійно.

«Я вчора трохи накосячив і в мене силікон з клей-пістолету впав куди не потрібно, але мені сподобався ефект який вийшов. І я почав наносити силікон на гільзи. От у мене є велика гільза, в неї чудово влазить маркер яким я малюю, і таким чином я його прикрасив. А зараз вже почав розмальовувати невеличкі гільзи», - розповів митець.

Довідка. Максим Кільдеров – український художник з Нової Каховки, який створює картини у стилі вуличного мистецтва – «стріт-арт». У рідному місті створив чимало робіт у громадський місцях, проводив персональну виставку в Новокаховській картинній галереї. У 2021 році Максим співпрацював із Всеукраїнським фестивалем GogolFest, розмалював сім вагонів поїзду, скульптуру-голову Гоголя, що стоїть на вокзалі в Києві, а також різні локації фестивалю у Дніпрі та Херсоні. Також він розписує каліграфією одяг: такі мистецькі акції проходили на Київській бієнале, у Херсоні – на персональній виставці та на арт-фестивалі «Міцелій».

У Вінниці художник з Нової Каховки презентував мурал та влаштував перформанс

У Вінниці художник з Нової Каховки презентував мурал та влаштував перформанс  - фото 2

У Вінниці художник з Нової Каховки презентував мурал та влаштував перформанс  - фото 3

У Вінниці художник з Нової Каховки презентував мурал та влаштував перформанс  - фото 4

У Вінниці художник з Нової Каховки презентував мурал та влаштував перформанс  - фото 5

У Вінниці художник з Нової Каховки презентував мурал та влаштував перформанс  - фото 6

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info