2 верес. 2022 17:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

546

0

У Вінниці можна позбутись хропіння лазером. Це швидко, ефективно та безболісно – лікар-отоларинголог

У Вінниці можна позбутись хропіння лазером. Це швидко, ефективно та безболісно – лікар-отоларинголог

Лікар-отоларинголог Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Володимир Сайчук стверджує, що хропіння потрібно лікувати, щоб убезпечити себе від інфаркту чи інсульту


У Вінниці можна позбутись хропіння лазером. Це швидко, ефективно та безболісно – лікар-отоларинголог

Хропіння – це не лише незручність для оточуючих, це значна загроза для здоров’я та навіть життя людини, що хропить.

Лікар-отоларинголог Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Володимир Сайчук стверджує, що хропіння потрібно лікувати, щоб убезпечити себе від інфаркту чи інсульту.

У Вінниці можна позбутись хропіння лазером. Це швидко, ефективно та безболісно – лікар-отоларинголог

Сьогодні позбутись цієї проблеми вінничани та гості міста можуть за допомогою лазеру.

Як проходить ця процедура? Чи боляче лікувати хропіння лазером? Як довго триває сеанс «лазерного» лікування? Чи можна позбутись хропіння назавжди? І скільки це коштує?

Відповіді на ці та інші питання читайте в інтерв’ю з лікарем.

Чи правильно називати хропіння хворобою? Чи це лише певна незручність?

Хропіння – це, зазвичай, наслідок якоїсь патології, зайвої ваги чи шкідливої звички. На жаль, хропіння – це далеко не лише незручність, це проблема, яка може спровокувати навіть зупинку серця.

Пацієнти, яким якість життя псує хропіння, звертаються до лікаря-отоларинголога дуже часто. І перше, що має зробити лікар – це виявити причину хропіння. Серед причин можуть бути викривлення носової переділки, хронічний поліпозний синусит, алергічна чи інші форми хронічного риніту, надлишкова вага, а ще вживання алкоголю.

Люди регулярно починають хропіти у віці 30+. Саме після 30-ти років, м’язи та тканини м’якого піднебіння починають втрачати свої еластичність та пружність.

Але нерідко від хропіння страждають діти. Зазвичай заважають нормально спати дітям аденоїди.

Як впливає хропіння на організм?

Від хропіння потерпають легені, нервова та серцево-судинна системи. Кров не насичується належним чином киснем, запускаються ішемічні процеси, які мають дуже важкі наслідки.

Певно всі ми були хоч раз в житті свідками, коли людина, яка хропить, раптово завмирає, її дихання зупиняється на кільканадцять секунд, а потім – голосне схлипування і дихання, разом з хропінням відновлюються. В цей момент стінки дихальних шляхів повністю з’єднуються, перекриваючи доступ кисню до легень. І чим частіше це трапляється, тим більша небезпека для здоров’я. А нестача кисню – це підвищений ризик інфарктів, інсультів та інших серцевих хвороб.

Також треба зауважити, що сон з хропінням – це неповноцінний сон. Брак кисню обов’язково провокуватиме зниження пам’яті, працездатності та прогресу хронічних хвороб.

Як діагностується хропіння? Ви вірите пацієнтам на слово?

Якщо людина приходить до лікаря-отоларинголога і заявляє, що хропить, то це вже означає, що хропіння практично не дає їй нормально жити. Дуже часто звертаються дружини, які приводять на прийом своїх чоловіків. Ніхто краще не опише симптоматику хропіння як рідні люди, що втрачають особистий сон, через сон близької людини: на скільки секунд переривається дихання, в якому положенні хропить голосніше, як швидко засинає, чи прокидається від свого ж хропіння… Такий детальний опис є важливим для лікаря для подальшої постановки діагнозу та вибору тактики лікування. Під час збору анамнезу важливо дізнатись про спосіб життя пацієнта, про наявність шкідливих звичок.

На огляді ЛОР дивиться ніс пацієнта, його глотку та гортань. Особлива увага приділяється огляду м’якого піднебіння для визначення його фізіологічного стану.

Хто частіше звертається до Вас через хропіння: чоловіки чи жінки?

Більшість пацієнтів – чоловіки. Але є й чимало жінок, які дуже болісно реагують на цю проблему. Я не раз чув скарги від пацієнток, що через хропіння вони не їздять в гості, не їздять потягами, або намагаються в дорозі, в оточені чужих людей, не спати. Що вже казати про жінок, які в пошуках другої половинки. То ж до шкоди, якої завдає хропіння людині, можна віднести ще й психологічну травму.

А як лікується хропіння? І чи можна його позбутись назавжди?

Лікувати хропіння можна медикаментозним способом – краплями чи спреєм, а ще таблетками, які будуть підвищувати тонус м’язів, знімати набряки в носоглотці та носі, що полегшуватиме процес дихання. Медикаментозне лікування дає тимчасовий ефект.

Та все залежить від індивідуальної ситуації, від причини появи цієї проблеми. Інколи достатньо скинути зайву вагу, щоб хропіння зникло. Зауважу, що поправившись лише на 10%, людина починає хропіти.

Якщо хропіння провокує викривлена переділка в носі, то тут не вдасться допомогти ліками, тут потрібне оперативне втручання. Аденоїди та поліпи потребують хірургічного видалення, інакше покращити ситуацію не вдасться.

Ще роблять операцію на м’якому піднебінні, через втрачені пружність та тонус м’язів, видаляючи невелику частину.

Зараз, на щастя, з’явилась можливість лікувати хропіння лазером. Це швидко, безболісно та ефективно.

Чи можна вилікувати хропіння назавжди? Якщо людина буде чітко дотримуватись рекомендацій лікаря та вестиме здоровий спосіб життя, то так.

Розкажіть детальніше про процедуру лікування хропіння лазером у Вінниці.

В «Меділюкс» ми лікуємо хропіння на інноваційному лазері Fotona SP Dynamis. Цей сучасний медичний апарат є багатофункціональним.

При лікуванні хропіння відбувається опромінення лазером певних ділянок слизової, під час чого запускається зворотня денатурація колагену. Тобто лазер провокує регенерацію колагену, через що тканини м’якого піднебіння, буквально на очах, міцнішають, підтягуються, стають пружнішими.

Ми спрямовуємо дію лазера на певні ділянки слизової – піднебіння, корінь язика, бічну поверхню язика. Ці ділянки отримують однаковий об’єм енергії, яку випромінює лазер. Рівномірне розповсюдження цієї енергії дає потрібний тепловий ефект, який стимулює м’язову тканину та колаген в них. Ефект відчутний відразу, вже після першої процедури пацієнти відмічають позитивні зміни – людина хропить значно менше, або хропіння зникає взагалі.

Триває процедура 30-40 хв. Для закріплення результату рекомендовано мінімум три процедури.

У Вінниці можна позбутись хропіння лазером. Це швидко, ефективно та безболісно – лікар-отоларинголог - фото 2

Лікувати хропіння лазером – це боляче? Чи існують протипокази?

Ні, якщо правильно дозувати інтенсивність імпульсів лазера, то не боляче. Людина під час процедури може відчувати незначний дискомфорт у вигляді пощипування. То ж жодної анестезії при цьому не потрібно.

Протипокази – хіба що індивідуальна непереносимість впливу лазерних імпульсів, але на своїй лікарські практиці я такого не зустрічав. Навіть у вагітних жінок можна лікувати хропіння лазером.

Реабілітаційного періоду, до речі, немає. Обмежень також, окрім як не вживати гарячу їжу протягом першої доби після процедури.

Коштує один сеанс – 2300 грн.

Записатись на консультацію до лікаря-отоларинголога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Володимира Віталійовича Сайчука можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 067 33 77 697.

У Вінниці можна позбутись хропіння лазером. Це швидко, ефективно та безболісно – лікар-отоларинголог - фото 3