28 листоп. 2020 11:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

101

0

У Вінниці показали рушник, вишитий українками у сталінських таборах

У Вінниці показали рушник, вишитий українками у сталінських таборах

Рушник вишитий у 1938-1944 роках українками в Темниківському виправно-трудовому таборі Мордовської АРС


У Вінниці показали рушник, вишитий українками у сталінських таборах

У Вінницькому краєзнавчому музеї показали рушник, вишитий у 1938-1944 роках українками в Темниківському виправно-трудовому таборі Мордовської АРС.

Як повідомили у музеї, на старенькому кухонному рушничкові залишили понад 200 зразків орнаментів, вишитих різною технікою.

Край рушника обв’язаний гачком також різними зразками. Цей унікальний предмет не має ціни і свідчить нам про те людське, що не здатна знищити жодна система: про свободу у серцях, про силу волі, про тріумф людини над тоталітаризмом.

«Однією із учасниць цього дійства протесту була вінничанка Катерина Микульська-Славинська, що відбувала покарання у мордовських таборах, як дружина і донька «ворогів народу»: розстріляних Івана Микульського та Антона Славинського. Після таборів Катерина Микульська-Славинська у 1950–1960-х рр. проживала у м. Городець Горьківської області, згодом переїхала до Вінниці. Всі ці роки вона зберігала у себе рушник. Наприкінці 1990-х рр. пані Катерина передала рушник своїй приятельці – дільничній лікарці Зінаїді Завальнюк.

У 2019 р. лікарка подарувала його відомій журналістці Ганні Секрет під час презентації виставки рушників у обласному центрі народної творчості. У цьому році Ганна Секрет передала цей унікальний предмет до фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею, оскільки глибоко переконана, що кращого місця для збереження його для нащадків годі шукати», – йдеться в дописі музею.

Виставка триватиме до 30 грудня.

У Вінниці показали рушник, вишитий українками у сталінських таборах

У Вінниці показали рушник, вишитий українками у сталінських таборах - фото 2

У Вінниці показали рушник, вишитий українками у сталінських таборах - фото 3

У Вінниці показали рушник, вишитий українками у сталінських таборах - фото 4

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото Вінницького обласного краєзнавчого музею