18 трав. 2022 17:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

596

0

У Вінниці віддали останню шану льотчику-штурмовику Сергію Пархоменку

У Вінниці віддали останню шану льотчику-штурмовику Сергію Пархоменку

Пархоменко Сергій Ігорович був з родини військових льотчиків


У Вінниці віддали останню шану льотчику-штурмовику Сергію Пархоменку

Сьогодні у Вінниці віддали останню шану льотчику-штурмовику, 25-річному капітану Сергію Пархоменку. В боях з російським агресором капітан Сергій Пархоменко проявив себе звитяжним воїном, достойним сином українського народу і гідним нащадком своєї родини військових льотчиків. Молодий офіцер захищав життя кожного з нас.

Про героя написали на сайті інформаційного агентства Міністерства оборони України АрміяINFORM .

«Російські окупанти вже вісімдесят четвертий день ведуть підлу загарбницьку війну на нашій рідній землі. У цей період українські захисники й захисниці довели, що росія неспроможна вести успішні наступальні бойові дії як на суші, так і в повітрі, — зазначив, звертаючись до рідних і близьких загиблого, а також усіх присутніх на церемонії прощання з героєм, командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук. — Сьогодні над цим містом літають військові літаки — це українські льотчики відають останню шану Сергію. І кожен час, кожну хвилину вони продовжують виконувати бойові завдання».

Командир авіаційної ланки бригади тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова капітан Пархоменко Сергій Ігорович, загинув під час виконання бойового завдання 14 травня. Командувач розповів, що разом із побратимами Сергій розробляв нові підходи в тактиці застосування авіації в сучасних умовах війни, був душею авіаційного підрозділу, командиром-лідером, який вів у бій свій підрозділ.

Капітан Пархоменко Сергій Ігорович народився 14 січня 1997 року в місті Харкові, у сім’ї військових авіаторів.

З дитинства мріяв про небо та хотів пов’язати своє життя з авіацією. Закінчив Київський військовий ліцей імені Івана Богуна.

У той час, коли батько у 2014 році виконував бойові завдання у повітрі, Сергій вступив на льотний факультет Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, який успішно закінчив у 2019 році, здобувши кваліфікацію льотчика 3-го класу.

Маючи за приклад свого батька та діда, Сергій виявив бажання проходити службу в бригаді тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова, літати на літаках Су-25.

Попри молодий вік, на момент вторгнення російської федерації в Україну, вже обіймав посаду командира авіаційної ланки. В боях з російським агресором капітан Сергій Пархоменко проявив себе звитяжним воїном, достойним сином українського народу і гідним нащадком своєї родини військових льотчиків. Виконав 38 бойових вильотів у складних умовах протидії ворожих засобів ППО та винищувальної авіації, під час яких знищив більше ніж 20 ворожих танків, понад 50 бойових броньованих машин, 55 транспортних засобів, 20 цистерн з пальним та кількасот солдатів і офіцерів рашистів. Неодноразово уміло виводив авіаційну техніку з-під ракетних ударів ворога.

За мужність і патріотизм, проявлені під час захисту Батьківщини від російської агресії, Указом Президента України капітан Сергій Пархоменко нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Виконуючи бойове завдання в Запорізькій області в районі населеного пункту Гуляйполе, 14 травня капітан Сергій Пархоменко героїчно загинув, до останнього залишаючись відданим та непохитним захисником українського народу.

Оскільки у регіоні, звідки родом Сергій, наразі тривають бойові дії, в останню путь героя провели у Вінниці, столиці військової авіації України.

Вічна слава Герою!

У Вінниці віддали останню шану льотчику-штурмовику Сергію Пархоменку

У Вінниці віддали останню шану льотчику-штурмовику Сергію Пархоменку - фото 2

У Вінниці віддали останню шану льотчику-штурмовику Сергію Пархоменку - фото 3

У Вінниці віддали останню шану льотчику-штурмовику Сергію Пархоменку - фото 4

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Дмитра Струтинського