14 берез. 2023 16:35

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

180

0

У Вінниці встановили ще 5 «червоних лавок» з інформацією про те, як запобігти домашньому насильству

У Вінниці встановили ще 5 «червоних лавок» з інформацією про те, як запобігти домашньому насильству

З початком повномасштабного вторгнення кількість випадків домашнього насильства збільшилася.


У Вінниці встановили ще 5 «червоних лавок» з інформацією про те, як запобігти домашньому насильству

У Вінниці встановили ще 5 «червоних лавок» з інформацією, як діяти у випадку домашнього насильства.

Про це повідомляє пресслужба Вінницької міської ради.

У партнерстві з Вінницьким міським центром соціальних служб, у межах співпраці Фонду ООН у галузі народонаселення та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки уряду Великої Британії у Вінниці встановили ще 5 «червоних лавок», з інформацією, як діяти у випадку домашнього насильства.

«Ще 10 грудня 2021 року Вінниця приєдналась до міжнародного проєкту з протидії домашньому насильству. Тоді на проспекті Космонавтів встановили яскраво-червону лавку, на якій десятьма мовами написано «Ні насильству», а також табличку з інформацією куди звертатись, якщо потребуєте допомоги. Ця червона лавка доволі виділяється серед решти вуличних меблів і саме в цьому суть – привертати увагу», - розповідає керівниця інформаційно-просвітницького проєкту по запобіганню домашньому насильству «Знаю. Залучаю. Впливаю» Ірина Кілимник.

«Ця ініціатива, «Червона лавка», почалась в Італії й колір символізує, як пристрасть може перейти в насильство. В Італії теж є значна проблема з домашнім насильством, там у них багато таких лавок, які мають не лише символічне значення, але й інформаційну мету, тому що на них розміщено підказки, куди звертатися за потреби. Сьогодні ми встановлюємо у Вінниці ще 5 лавок. І дуже вдячні, зокрема, дирекції наших парків, у сприянні до встановлення лавок», – додає Ірина Кілимник.

Вінниця стала першим містом в Україні, що приєдналось до міжнародного проєкту «Червона лавка». Загалом їх у місті тепер шість, говорить директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

«Проспект Космонавтів, центральний парк, набережна “Рошен”, Вишенський парк та інші – не випадкові локації для встановлення лавки. По-перше, це жвава територія, де щодня буває чимало містян. По-друге, біля першої встановленої лавки на проспекті Космонавтів, буквально у декількох метрах від лавки, розташовано відділ Вінницького міського центру соціальних служб», – додає Наталія Добровольська.

За її словами, у Вінниці працює Денний центр соціально-психологічної допомоги для осіб, що постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Також у громаді функціонує мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

"З початком повномасштабного вторгнення кількість випадків домашнього насильства збільшилася. Втім нині ситуація стабілізується. Найбільше від домашнього насильства страждають жінки, лише 10 % звернень – від чоловіків", - розповів начальник сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Вінницького районного управління поліції ГУ НП у Вінницькій області Валерій Кравчук.

«Найчастіше звертаються у випадках психологічного насильства. Далі іде фізичне насильство. Багато людей може й не знати, що з ними вчиняють домашнє насильство. В Україні діє нове законодавство про протидію домашньому насильству. Зараз є чотири форми: психологічне, фізичне, економічне та сексуальне домашнє насильство. Все те, що стосується будь-якого приниження – це вже є психологічним насильством», – зауважує Валерій Кравчук.

З питань протидії домашнього насильства звертайтесь за номерами телефонів гарячої лінії: 093 900 15 60; 098 900 15 60.

У Вінниці встановили ще 5 «червоних лавок» з інформацією про те, як запобігти домашньому насильству

У Вінниці встановили ще 5 «червоних лавок» з інформацією про те, як запобігти домашньому насильству  - фото 2

У Вінниці встановили ще 5 «червоних лавок» з інформацією про те, як запобігти домашньому насильству  - фото 3

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото ВМР