26 лют. 2023 15:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

213

0

У Вінниці започаткували групи самодопомоги: запрошують на щотижневі зустрічі

У Вінниці започаткували групи самодопомоги: запрошують на щотижневі зустрічі

Самодопомога - це окремий напрямок соціальної адаптації людини


У Вінниці започаткували групи самодопомоги: запрошують на щотижневі зустрічі

У Вінниці з початку повномасштабного вторгнення росії працюють групи самодопомоги для всіх, хто потребує підтримки в нелегкі часи війни. Зустрічі відбуватимуться щотижня. Учасники групи приборкують почуття безпорадності перед проблемами, вчаться сприймати себе самого,свої слабкості, впливати на своє середовище та змінювати його, та спілкуються.

У Вінниці започаткували групи самодопомоги: запрошують на щотижневі зустрічі

«Основним завданням груп самодопомоги є навчитися моделювати своє життя для комфортного існування - свого та оточуючих. Потреба в таких групах була завжди, 5 років тому я пройшла професійне навчання по створенню та проведення груп за підтримки Ресурсного центру ГУРТ і почала проводити групи в місті Вінниця на постійній основі. Я помітила, що з моменту агресії росії до України, потреба в таких групах зросла, адже не кожна людина готова піти до психолога», - розповіла Вінниця.info психолог, навчальний тренер, Галина Бурковська.

За словами пані Галини, переваги групи самодопомоги над традиційною психологічною допомогою в тому, що започатковують групу самі учасники для обміну досвідом та підтримки себе самого та один одного. Приймається допомога від інших учасників групи та надається допомога учасникам у відповідь.

«Хочу відмітити, що група самодопомоги - це «живий організм», який може змінюватися в процесі діяльності. Самодопомога зближує людей та базується на неформальних безпосередніх стосунках. Учасники групи приборкують почуття безпорадності перед проблемами, вчаться сприймати себе самого,свої слабкості, впливати на своє середовище та змінювати його.

У Вінниці започаткували групи самодопомоги: запрошують на щотижневі зустрічі  - фото 2

Кількість учасників від 5 до 15 чоловік. Групи можуть бути відкритими та закритими в залежності від проблем, які мають учасники. Тема зустрічі може пропонуватися фасалітатором (ведучим групи) та обиратися учасниками на самому зібранні. До ведення групи можуть запрошуватись спеціалісти різних професій по запиту групи.

Популярними є на зібраннях арт-терапевтичні практики, виготовлення свічок, різноманітні майстер-класи. Надалі плануємо робити творчі вечори та об'єднувати групи для участі в різних заходах. Групи самодопомоги - це групи для життя і про життя», - додає пані Галина.

Спілкування кожної групи відбувається в колі та завершується чаюванням. Заняття проходять безкоштовно.

«Наша громадська організація «ВКУПІ», головою якої я являюсь, залучила до навчання та проведення груп самодопомоги на протязі цього року 15 психологів, які працюють з ВПО, ветеранами, військовими та членами їх родин, людьми які постраждали від агресії росії. З початку повномасштабного вторгнення я є навчальним тренером по створенню груп самодопомоги в Україні в Ресурсному центрі ГУРТ та одночасно є волонтером-психологом, фасалітатором груп самодопомоги в Молодіжному центрі "Квадрат". Якщо ви готові створити свою власну групу самодопомоги, я допоможу вам в цьому», - додає волонтер- психолог.

Зустрічі груп самодопомоги проходять кожної суботи за адресою на Визволення 2, кабінет 117 в 13:30 та 16:00. Також організатори планують створити окремо групу для тих, хто втратив близьких та рідних, родин військових, психологів-волонтерів. Попередній запис обов'язковий. Записатися можна ТУТ.

У Вінниці започаткували групи самодопомоги: запрошують на щотижневі зустрічі  - фото 3

У Вінниці започаткували групи самодопомоги: запрошують на щотижневі зустрічі  - фото 4

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info