28 лип. 2022 14:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Культура
0

199

0

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!»

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!»

У Вінниці презентували виставку карикатур Міжнародного конкурсу карикатур «Російський військовий корабель, йди…!» та провели церемонію погашення марок «Ассоль уже не та…» та «Святий Миколай рятує Миколаїв».


У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!»

У Вінниці презентували виставку карикатур Міжнародного конкурсу карикатур «Російський військовий корабель, йди…!» та провели церемонію погашення марок «Ассоль уже не та…» та «Святий Миколай рятує Миколаїв».

Про це повідомляє кореспондент Вінниця.info.

Ініціатори експозиції – ротарі-клуби «Одеса-Рішельє» та «Миколаїв» спільно з Гільдією власкорів Одеси. Участь у конкурсі взяли 45 художників (в тому числі й з Вінниці – ред.) із 15 країн світу, які загалом представили 280 робіт.

Вінниця стала 20 містом куди приїхала виставка карикатур. Презентації відбулись не тільки в Україні, а й за кордоном. Показали карикатури навіть в Антарктиді, на полярній станції «Академік Вернадський».

«Знаєте, коли нашу миколаївську делегацію запросили в перший раз, ніхто не думав як назвати цю виставку. Вона сама назвалася. «Російський військовий корабель, йди…!», - розповіла під час презентації координаторка мандрівної виставки і випуску тематичних марок, голова Асоціації лідерів туризму в Миколаївській області, віце-президентка Національної туристичної організації Тетяна Чичкалюк. - Ми миколаївці стояли дивилися на ці карикатури, і одразу зрозуміли що це треба використовувати. Тому що вся ця навала, вся ця біда пройде, а Миколаїв залишиться. Тому що саме Миколаїв своєю креативною, інженерною думкою, спроектував ці кораблі. Він зробив так, щоб вони вийшли і весь світ знав, що тільки тут, в Миколаєві, можуть збудувати такі судна».

Тетяна Чичкалюк крім активної туристичної діяльності, є викладачем кораблебудівельного університету, який залишився єдиним в пострадянському просторі.

«Сталося так, що тиждень тому наш корпус в університеті, в якому ми минулого року відзначили 100 років, він перестав існувати. Але не перестав існувати наш креативний, інженерний дух, наш миколаївський, кораблебудівельний дух. Тому я, від імені всього нашого університету, хочу вас завірити, що ми збудуємо ще не один корабель і він буде високо нести прапор України. Я хочу, щоб всі собі усвідомили, що ми – не держава біля моря, ми велика морська держава», - підкреслила Тетяна Чичкалюк.

Після виставки в Одесі, розповідає пані Тетяна, виставку вирішили зробити в Миколаєві. Довго вагалися, адже карикатури могли бути не на часі. Втім, всі перестороги не справдилися.

«Миколаїв – це зовсім інше середовище. Але коли ми так само як сьогодні тут, в 11 години запросили до себе та влаштували цю виставку, ми були вражені. Приїхали ті, кого ми запросили, вони приїхали на БТРах, на «Тиграх», на волонтерських автобусах, з отакенними бородами, з автоматами. Це було перше свято зустрічі. Ми нарешті побачили один одного. Це було 21 травня. І я запитала, чи йдемо ми правильним шляхом, чи можна це робити, чи можна це продовжувати, продовжувати цю виставку. І всі, в тому числі й хлопці, які стоять на передовій, сказали, що це не просто треба продовжувати, це необхідно повторювати. Тож ми продовжуємо», - розповіла Тетяна Чичкалюк.

Необхідність продовжувати та презентувати виставку у світі підкреслили й у міській владі Вінниці.

«Ця виставка, напевно це те, що зараз потрібно, щоби світ навіть без перекладу та опису словами, через карикатури зміг побачити, що робиться, як рашисти проводять геноцид українського народу, як ми мужньо боримося, як стоїть весь український народ. … Хочеться сказати, що місто яке надало таку ініціативу, це Миколаїв, де виставка отримала свій старт, це місто сьогодні є форпостом. Там навіть сьогодні були потужні ракетні обстріли. Але незламний дух українського народу, завжди показує, що ми вистоїмо, ми переможемо і тільки так, по іншому не буде», - заявила під час заходу заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович.

Крім презентації виставки, на заході в креативному просторі «Артинов» відбулась й церемонія погашення марок, створених на основі карикатур художника Віктора Джеваги (Одеса) «Ассоль уже не та…» та «Святий Миколай рятує Миколаїв» волонтера й музиканта Юрія Журавля (Рівне).

«Ця виставка пройшла вперше в Одесі. В погашені марок приймали участь не тільки мої колеги, а й мої друзі. Карикатура це назавжди не тільки висміювання. Карикатура – це ще й дух України, це дух кожного українця. Адже так ми показуємо, що ми сильні. Ми можемо не тільки перемогти, а й відбудувати те, що вони зробили з нашою державою, що вони зробили з нашими людьми. Дивіться, коли вийшла перша марка «російський корабель», вона не була такою популярною. І ніхто, навіть ми, не уявляли, що буде далі, як вона буде просуватися. І на наступний день, коли з’ясувалося, що марка мала потужний вплив, і «Москва» пішла на дно, звідти напевне й пішло особливе відношення до марки. Що ми можемо значно більше, ніж думаємо про себе», - розказав керівник Вінницької дирекції АТ «Укрпошта» Володимир Шоловінський.

Виставку карикатур можна буде переглянути упродовж 28 липня в креативному просторі «Артинов».

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!»

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 2

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 3

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 4

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 5

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 6

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 7

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 8

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 9

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 10

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 11

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 12

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 13

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 14

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 15

У Вінницю приїхала виставка карикатур Міжнародного конкурсу «Російський військовий корабель, йди…!» - фото 16

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info