30 черв. 2022 15:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Культура
0

152

0

Український борщ 1 липня можуть визнати об’єктом культурної спадщини ЮНЕСКО

Український борщ 1 липня можуть визнати об’єктом культурної спадщини ЮНЕСКО

Розгляд українського досьє відбудеться завтра у Парижі


Український борщ 1 липня можуть визнати об’єктом культурної спадщини ЮНЕСКО

1 липня український борщ може увійти до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони.

Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

У березні минулого року МЗС внесло на розгляд ЮНЕСКО, підготовлене експертами номінаційне досьє щодо українського елементу «Культура приготування Українського Борщу» до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства. За правилами ЮНЕСКО, номінація була включена в чергу на розгляд у 2023 році.

Проте, розпочата росією війна проти України за оцінками Організації створила загрозу цьому об’єкту культурної спадщини і було прийнято рішення розглянути українську номінацію на включення до іншого переліку - Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони.

«Зауважу, що це безпрецедентна практика для ЮНЕСКО коли номінація, яка включена до черги Репрезентативного списку розглядатиметься у надтерміновому порядку та буде включена до іншого Списку Організації», - зазначила Еміне Джапарова.

Розгляд українського досьє відбудеться 01 липня у Парижі під час позачергового засідання Комітету нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

«Вважаю, що це стане дійсно історичною подією для України. Визнання унікальності та ідентичності українського елементу нематеріальної культурної спадщини, і, одночасно - визнання його універсальної цінності і значення для світової культури.

Незважаючи на загарбницьку війну, яку розв'язала росія проти України, позбавивши мільйонів українців звичного мирного життя, домівок і доступу до продуктів харчування, український борщ залишається символом життя, творчості, боротьби та сили українців.

Очікуємо, незважаючи на війну, ризики і загрози знищення з боку окупантів української культури, що український борщ буде включений до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яка потребує термінової охорони», -написала перша заступниця міністра закордонних справ.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info