21 лип. 2020 11:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Політика
0

99

0

Українці оцінили діяльність Верховної Ради: які партії та парламентські рішення отримали найбільшу підтримку

Українці оцінили діяльність Верховної Ради: які партії та парламентські рішення отримали найбільшу підтримку

Результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» протягом 16-17 липня


Українці оцінили діяльність Верховної Ради: які партії та парламентські рішення отримали найбільшу підтримку

За політичними подіями в Україні активно слідкують 55% опитаних українців, 25% роблять це інколи, 14% – рідко, 6% – взагалі не цікавляться політикою. Кількість українців, які цікавляться політичним життям країни зросла, у порівнянні з квітнем цього року. Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» протягом 16-17 липня.

Серед парламентських фракцій відносно кращі оцінки отримала фракція партії «Слуга народу» (рівень задоволеності серед усіх – 32%, серед виборців партії – 90%). Діяльністю фракцій партій «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність» та «Батьківщина» задоволені приблизно чверть опитаних, не задоволені – близько 70%. Діяльністю фракції партії «Голос» задоволені 17%, не задоволені – 73% респондентів.

Українці оцінили діяльність Верховної Ради: які партії та парламентські рішення отримали найбільшу підтримку

Рішення парламенту, які найбільш позитивно оцінювалися опитаними (близько 90%) - повернення до Кримінального кодексі статті про покарання за незаконне збагачення та введення кримінальної відповідальності депутатів за «кнопкодавство».

Також значну підтримку - від 60% до 80% мають такі втілені ініціативи як скасування депутатської недоторканності, надання добровольцям статусу учасника війни, кредитування підприємців за низькими ставками - 5%, 7% та 9%, повернення у правове поле видобутку бурштину, збільшення лімітів доходу для фізичних осіб-підприємців, ухвалення закону про імпічмент Президента, запровадження жорстких правил перевезення дітей в автомобілі лише у дитячих кріслах, обмеження на вивід грошей до офшорів, спрощення вступу до українських вузів дітей з окупованих територій. Попри це, останні три ініціативи мають і значну кількість противників (близько 20%).

Важливо, що більшість зазначених вище рішень Верховної Ради знаходять рівномірну підтримку серед прихильників різних політичних сил. Проте, є і такі, які викликають спротив, наприклад, рішення про спрощення вступу до українських вузів дітей з окупованих територій має підтримку серед більшості виборців усіх парламентських партій, крім «Європейської солідарності», половина з яких виступає проти. Аналогічно, рішення про надання добровольцям статусу учасника війни підтримують понад 80% прихильників різних політичних сил, окрім «Опозиційної платформи – За життя», де підтримка становить 56%.

Українці оцінили діяльність Верховної Ради: які партії та парламентські рішення отримали найбільшу підтримку - фото 2

Українці оцінили діяльність Верховної Ради: які партії та парламентські рішення отримали найбільшу підтримку - фото 3

Українці оцінили діяльність Верховної Ради: які партії та парламентські рішення отримали найбільшу підтримку - фото 4

Українці оцінили діяльність Верховної Ради: які партії та парламентські рішення отримали найбільшу підтримку - фото 5

Електоранльні настрої

У рейтингу політичних сил на виборах до Верховної Ради лідером є партія «Слуга народу» за яку готові проголосувати 27,9% тих, хто визначився і має намір прийти на вибори. Партію «Опозиційна платформа – За життя» підтримують 18,0%, партію «Європейська солідарність»14,7%, партію «Батьківщина»11,4%, Радикальну партію Ляшка – 5,2%, партію «Сила і честь» – 4,3%, партію Шарія – 3,4%, партію «Українська стратегія Гройсмана» – 3,3%, партію ВО «Свобода» – 3,2%, партію « Голос» – 3,1%. Рейтинг інших політичних сил – нижче 2%.

Українці оцінили діяльність Верховної Ради: які партії та парламентські рішення отримали найбільшу підтримку - фото 6

Довідка.

Терміни проведення опитування: 16-17 липня 2020 р.

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews -телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%.

Вінниця.info