16 верес. 2022 12:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

1415

0

В «Меділюкс» можна перевірити щільність кісток. Як «працює» та скільки коштує рентгенівська денситометрія?

В «Меділюкс» можна перевірити щільність кісток. Як «працює» та скільки коштує рентгенівська денситометрія?

Рентгенівська денситометрія – дуже важливе обстеження для людей, які часто отримують переломи, адже воно допоможе знайти причину частих переломів - надасть розуміння наскільки міцними є кістки


В «Меділюкс» можна перевірити щільність кісток. Як «працює» та скільки коштує рентгенівська денситометрія?

Рентгенівська денситометрія – дуже важливе обстеження для людей, які часто отримують переломи, адже воно допоможе знайти причину частих переломів - надасть розуміння наскільки міцними є кістки.

Незамінним це дослідження також є для пацієнтів віком за 65 років та для жінок в період менопаузи, - в час, коли кісткові тканини стають крихкими, втрачаючи свою щільність.

За допомогою рентгенівської денситометрії у Вінниці лікарі можуть визначити навіть рівень кальцію в кістках та ступінь ожиріння.

Що можна обстежити за допомогою рентгенівської денситометрії? Кому варто пройти це обстеження? Як воно відбувається? Чи можна його собі самопризначити? В скільки обійдеться рентгенівська денситометрія?

Відповіді на ці та інші запитання надала лікар-рентгенолог Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Анна Власюк.

Анно Владиславівно, що таке рентгенівська денситометрія? Що можна обстежити за допомогою цього дослідження?

Рентгенівська денситометрія - це інструментальний метод обстеження, який спрямований на визначення щільності кісткової тканини. Саме на денситометрію направляють пацієнта з підозрою на остеопороз – захворювання при якому втрачається щільність кісток, вони стають крихкими, через що часто трапляються переломи. Саме тому в усьому світі рентгенівська денситометрія признана "золотим стандартом" у діагностиці остеопорозу.

З її допомогою можна обстежити будь-яку ділянку тіла, але найчастіше апарати (в тому числі і наш) налаштовані на обстеження зон, що найчастіше підлягають переломам: поперековий відділ хребта; шийки стегнових кісток та нижні третини кісток передпліччя.

Ще однією важливою функцією денситометрії є визначення загального вмісту кальцію в усіх кістках та вмісту жирової тканини в організмі людини. Остання діагностика призначається пацієнтам для визначення ступеню ожиріння.

Кому варто пройти рентгенівську денситометрію? Які покази?

Основна категорія пацієнтів, що підлягають обстеженню - це жінки в період менопаузи, жінки старші 65 років та чоловіки у віці 70+ років. Показами для проведення рентгенівської денситометрії є додаткові ризики виникнення переломів, а саме, дефіцит маси тіла, переломи у анамнезі, наявність захворювань, що пов'язані з втратою кісткової маси та прийом ліків, що підвищують крихкість кісток (кортикостероїди, цитостатики, нестероїдні протизапальні засоби, діуретики, антиагреганти).

Також, до категорії осіб, для яких рентгенівська денситометрія є основним методом обстеження, належать дорослі з частими переломами, які виникають внаслідок падіння, малоенергетичних травм, коли для перелому достатньо «неправильно» стати чи злегка оступитись.

Ми обстежуємо також дітей до 15 років, які страждають на ювенільний остеопороз.

Нерідко на рентгенівську денситометрію приходять пацієнти перед проведенням фармакологічної терапії. Ми часто обстежуємо людей в період лікування, щоб побачити ефект терапії в динаміці.

В «Меділюкс» можна перевірити щільність кісток. Як «працює» та скільки коштує рентгенівська денситометрія?

Чи можете Ви простими словами пояснити в чому полягає суть цього діагностичного дослідження? Як відбувається процес рентгенівської денситометрії?

В основі рентгенівської денситометрії лежить сканування апаратом ділянок, за допомогою низьких доз рентгенівського опромінення. Потім відбувається процес аналізування визначених показників (площі, маси ділянки, та визначення маси на см2), в результаті чого, автоматично виводяться Т та Z показники.

Т - показник - це показник, який отримується внаслідок порівняння щільності кісткової тканини пацієнта з щільністю кісткової тканини здорової дорослої людини такої ж статі. Нормальний Т-показник становить вище -1. А вже від -1 до -2,5 - це остеопенія - перша стадія втрати маси кісткової тканини; від -2,5 і нижче - остеопороз.

Z - показник - число що відображає кількість кісткової маси у пацієнта, в порівнянні з іншими людьми такої ж статі, віку та маси тіла (норми аналогічні з Т-показником).

Процес рентгенівської денситометрії не складний: пацієнт знімає з себе будь-які металеві предмети, що розташовані в ділянках обстеження, одяг знімати не потрібно, якщо на ньому немає металевих елементів. Далі людина лягає на стіл апарату, над яким розташований датчик. Сканування проводиться від 1 до 10 хв (в залежності від зони обстеження),в процесі обстеження, лаборант використовуватиме допоміжні засоби - м’яка підставка, пластикова конструкція з фіксаторами.Головне – зайняти чітке визначене положення та максимально зберігати нерухомість протягом всього часу обстеження. Тоді зображення вийдуть максимально чіткими та інформативними.

Обстеження є абсолютно безболісним.

Рентген – це завжди про опромінення. Розкажіть чому це дослідження є незамінним і чому його варто проходити в «Меділюкс».

Так, рентгенівська денситометрія супроводжується деякою дозою опромінення, якщо бути точним - це 0,03 мЗв на 1 скан. Для порівняння людина отримує таку ж дозу опромінення за годину сонячного дня. Ця доза опромінення дорівнює одній десятій дозі рентгенографії органів грудної клітки.

За інструкціями виробників, денситометрія не потребує спеціальних заходів щодо радіаційної безпеки, тобто, вона несе мінімальний ризик для здоров'я.

Рентгенівська денситометрія вважається незамінним методом обстеження, за рахунок неінвазивності обстеження, швидкого отримання результатів вимірювання, відносній безпеці методу та високій точності обстеження.

Лікувально-діагностичний центр «Меділюкс» є чи не єдиною та першою клінікою у Вінниці, у якій стало доступне це обстеження. Аналогів подібного апарату у Вінниці немає.

Чи можна самопризначити собі це дослідження?

Рентгенівська денситометрія не потребує обов'язкового направлення від лікаря, якщо пацієнт підозрює у себе наявність захворювання остеопорозу, або ж хоче пройти це дослідження, щоб профілактикувати патологію, то він без проблем, за попереднім записом, або ж в порядку живої черги, може його пройти.

Яка вартість рентгенівської денситометрії у Вінниці?

Комплексне обстеження (поперековий відділ хребта, шийка стегнових кісток та нижня третина кісток передпліччя) коштує 700 грн.

Комплексне обстеження + визначення загального вмісту кальцію та жирової тканини - 900 грн. Денситометрія поперекового відділу хребта - 350 грн.

Денситометрія шийки стегнової кістки - 350 грн.

Денситометрія нижньої третини передпліччя - 300 грн. Визначення загального вмісту кальцію та жирової тканини - 450 грн.

Записатись на рентгенівську денситометрію в ЛДЦ «Меділюкс» можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 067 33 77 697.