4 лип. 2022 14:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

371

0

В «Меділюкс» працює два інноваційних МР-томографа: тепер тут обстежують пацієнтів вагою до 250 кг

В «Меділюкс» працює два інноваційних МР-томографа: тепер тут обстежують пацієнтів вагою до 250 кг

Детальніше про роботу МРТ та лікарів-рентгенологів у ЛДЦ «Меділюкс» читайте в інтерв’ю


В «Меділюкс» працює два інноваційних МР-томографа: тепер тут обстежують пацієнтів вагою до 250 кг

В лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс» працює два високотехнологічних томографа екстракласу, а це означає – вдвічі більше якісних досліджень можуть отримати вінничани та гості міста.

Лікар-рентгенолог Світлана Палада зауважує, що з новим томографом Siemens MAGNETOM Solа можливість ефективно діагностувати захворювання, а отже якісно їх лікувати, вперше отримали і пацієнти вагою до 250 кг.

В «Меділюкс» працює два інноваційних МР-томографа: тепер тут обстежують пацієнтів вагою до 250 кг

Детальніше про роботу МРТ та лікарів-рентгенологів у «Меділюкс» читайте в інтерв’ю.

У «Меділюкс» функціонує вже два магнітно-резонансних томографа. Чи означає це, що потік пацієнтів на МРТ у Вінниці постійно збільшується?

Так, безумовно. З новим апаратом ми можемо тепер приймати пацієнтів вагою тіла понад 120 кг. Раніше такої змоги не було, а запит від людей, відповідно був. А так як «Меділюкс» завжди дослухається до потреб своїх пацієнтів, було прийнято рішення придбати ще одну інноваційну магнітно-резонансну томографію.

В інноваційному томографі Siemens MAGNETOM Solа збільшені діаметр апертури та важкопідйомність стола. То ж ми готові обстежувати пацієнтів з максимальною вагою до 250 кг, при цьому діаметр апертури складає лише 70 см. Для порівняння - апертура у апаратах МРТ різних виробників у клініках по місту складає 60 см.

Люди з надмірною масою тіла теж потребують діагностики, вони так само, а іноді й частіше, хворіють на онкологію, мають хворі суглоби та неврологічні захворювання. І я вважаю, що дуже важливо дати їм можливість обстежувати свій організм й вчасно виявляти проблеми зі здоров’ям.

Ну і якщо говорити про потребу пацієнтів проходити МР-обстеження, то вона не зменшилась, не зважаючи на непростий час. По при війну, люди продовжують хворіти, а отже, потребують якісних досліджень.

З якими запитами найчастіше звертаються вінничани на МРТ?

Є сезонні запити: взимку скануємо найчастіше суглоби, адже через погодні умови люди частіше падають та травмуються, в теплі періоди звертаються пацієнти, щоб обстежити органи черевної порожнини, часто, з різних причин – через неврологію чи перенесені травми, перед операцією по вирівнюванню носової перетинки чи естетичної ринопластики, - роблять МРТ голови.

Колінні суглоби, що найбільше потерпають від фізичних навантажень, досліджуємо однаково часто, що влітку, що взимку.

МРТ дає дуже якісну та чітку «картинку» при дослідженні спинного мозку, тому на цю послугу теж маємо постійний потік пацієнтів.

І, на жаль, одним із найчастіших запитів залишається - онкопошук. Злоякісні пухлини не маютьсезонності. Люди потребують лікування, ефективність якого безпосередньо залежить від якісного обстеження. А магнітно-резонансний томограф тут дуже надійний помічник.

МР-дифузія – можливість обстежити весь організм на наявність онкологічного процесу, теж постійно актуальна. Адже це унікальне дослідження, що дозволяє на клітинному рівні виявити рак, без жодної шкоди для здоров’я людини.

В «Меділюкс» працює два інноваційних МР-томографа: тепер тут обстежують пацієнтів вагою до 250 кг - фото 2

У яких випадках інформативнішим за УЗД та КТ являється МРТ?

Це цікаве питання і тут відповідь моя однозначна – універсального методу не існує! Адже кожен метод має свої переваги та недоліки. Якщо говорити про МРТ, то вона найкраще візуалізує м’які тканини організму людини. Максимально інформативний магнітно-резонансний томограф при діагностиці патологій головногота спинного мозку, хрящів та дисків, менісків, зв'язок та сухожилків, м’язів.

Варто також виділити чи не основну перевагу МРТ при дослідженні онкологічних процесів: МР-томографія дає можливість стадіювати (!) онкопатологію органів черевної порожнини та малої миски. Це дуже важливо!

Чи мають вінничани страх перед обстеженнями? Чим він обумовлений?

Звісно, мають. Страх зумовлений недостатньою інформацією щодо принципів роботи апарата. Іноді пацієнти вважають, що їх опромінюють. Іноді, що в магнітно-резонансному томографі відсутня вентиляція, а отже в апараті - недостатня кількість повітря.

В пацієнтів, які приходять вперше на МР-обстеження є чимало запитань: чи процедура безболісна? Чи є вона шкідливою? Чи вистачатиме повітря під час сканування? Як довго потрібно знаходитись у закритому просторі? Як швидко можна отримати результат щодо стану свого здоров’я? Чи усю патологію буде видно? Та багато інших.

І я не втомлююсь повторюватись, що це абсолютно нешкідлива процедура, бо відбувається «намагнічування» тканин та збір інформації завдяки комп’ютеризованій системі. Вона є безболісною та не викликає неприємних відчуттів.

А час обстежень напряму залежить від складності ситуації та об’єму обстежуваної ділянки. Це може тривати 15 хв, а може 45.

Висновок лікаря можна отримати вже за дві години. Про готовність результату пацієнту завжди повідомляють адміністратори клініки.

Чи часто перед обстеженнями застосовується медикаментозний сон? Коли неможливо обійтись без процедурної седації?

Процедурна седація, або, як ще часто її називають, медикаментозний сон, сьогодні, є незамінною в багатьох випадках.

МРТ вимагає знерухомлення пацієнта, адже чим менше людина рухатиметься у томографі, тим кращим та точнішим буде результат дослідження.

А є багато пацієнтів, які через фізичні чи психологічні особливості не можуть довго лежати, не рухаючись. Насамперед, це пацієнти з судомами, зі сплутаною свідомістю, пацієнти з клаустрофобією, онкохворі, які через больові відчуття не можуть лежати непорушно та, звісно, діти.

А медикаментозний сон – це «палочка-виручалочка» для таких пацієнтів. Процедурна седація починає діяти вже через 30 сек після введення. Головна діюча речовина наркозу - 1%-ва емульсія Пропофол-кабі є досить безпечною, тому вона використовується навіть для дітей, віком від 1-го місяця.

Якщо під час МРТ вводиться процедурна седація, то пацієнта обов’язково «протестують» на алергічну реакцію до лікарських препаратів, а далі, весь час, поки триватиме діагностика, за пацієнтом безперервно спостерігатиме анестезіолог.

Чи варто робити МРТ на всякий випадок? Чи може МРТ застосовуватись з профілактичної метою?

Однозначно так! При наявності скарг або їх відсутності, з профілактичною метою або ж з «цікавості» МРТ можна проходити хоч кожен день. Виняток складають лише вагітні у першому триместрі або ж люди, в тілі яких присутні металевіімпланти, що намагнічуються.

Але, рекомендую пацієнтам, які планують обстежитись за допомогою МРТ в профілактичних цілях, спочатку звернутись до свого сімейного лікаря, аби той зазначив, що саме варто обстежувати. Це не лише полегшить нам задачу, а й зекономить пацієнту гроші.

До речі, в «Меділюкс» діє система оплати частинами МР-обстежень. То ж якісні дослідження тепер ще більш доступніші.

Записатись на МРТ в Лікувально-діагностичний центр «Меділюкс» можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного) та 067-33-77-697.

В «Меділюкс» працює два інноваційних МР-томографа: тепер тут обстежують пацієнтів вагою до 250 кг - фото 3