15 берез. 2023 15:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

108

0

В Україні створили «Платформу допомоги врятованим»

В Україні створили «Платформу допомоги врятованим»

Онлайн-платформа має на меті спростити доступ українцям до комплексної психологічної, юридичної та соціальної допомоги.


В Україні створили «Платформу допомоги врятованим»

В Україні запустили онлайн-майданчик «Платформа допомоги врятованим». Онлайн-платформа має на меті спростити доступ українцям до комплексної психологічної, юридичної та соціальної допомоги, яку надають державні сервіси й служби.

Про це повідомляє інформаційне агентство Міністерства оборони України АрміяINFORM.

В Україні створили «Платформу допомоги врятованим»

Від початку широкомасштабної війни рф проти нашої країни мільйони українців стикнулися з різними видами насильства, скоєного російськими військовослужбовцями на території України. Велика кількість цивільного населення загинули, постраждали, піддавались тортурам з боку російської армії, зокрема на окупованих територіях.

Зареєстровано понад 68 тисяч воєнних злочинів, які розслідують органи української правоохоронної системи. Зокрема злочини, пов’язані з сексуальним та фізичним насильством щодо чоловіків, жінок та дітей.

Постраждалі повинні знати, що держава готова подбати про них, надати підтримку всім, хто врятувався та постраждав від війни — фізично, морально або матеріально. Саме для консолідації зусиль у цьому напрямку створено перший онлайн-майданчик з контактами та інформацією про всі ключові сервіси підтримки постраждалих в умовах війни.

Онлайн-платформа має на меті спростити доступ українцям до комплексної психологічної, юридичної та соціальної допомоги, яку надають державні сервіси й служби, створені зокрема в партнерстві з громадськими та міжнародними організаціями.

У брифінгу з цього питання взяли участь представники уряду та ключових відомств: Мінсоцполітики, МОЗ, МВС. Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина презентувала наповнення онлайн-платформи, зокрема на ній містяться:

  • номери ключових урядових гарячих ліній з гуманітарних та соціальних питань, а також по боротьбі з насильством та порушенням прав людини;
  • адреси усіх наявних Центрів допомоги врятованим, що надають комплексну підтримку;
  • контакти ключових сервісів адресної психологічної, соціальної та правової підтримки (онлайн-платформа «Аврора», мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, безоплатна правова допомога та підтримка);
  • відповіді на найбільш поширені запитання та поради фахівцям, які працюють з постраждалими від війни.

Усі ці ініціативи та програми є перевіреними, конфіденційними та безоплатними.

«В областях і містах, куди масово переміщувалися громадяни України, рятуючись від війни або виїжджаючи з окупації, ми відкрили п’ять Центрів допомоги врятованим, які вже надають комплексну підтримку постраждалим від різних видів насильства, а також будь-яку інформацію і допомогу людям, які звертаються», — зазначила Ольга Стефанішина.

Такі центри функціонують у Києві, Запоріжжі, Дніпрі, Львові, Чернівцях і в найближчі два місяці відкриються нові осередки. Центри допомоги врятованим співпрацюють з мобільними бригадами, які працюють від МВС та Мінсоцполітики, і у такий спосіб охоплено майже всю територію України.

Щоб всі спеціалізовані служби могли працювати з постраждалими від війни і надавати якісні послуги, зокрема в екстрених умовах, відбувається навчання таких працівників.

«100% фахівців і фахівчинь, які працюють в громадах, мають набути відповідних навичок. У Державному бюджеті України на 2023 рік закладено 175 млн грн на розвиток і створення нових спеціалізованих служб підтримки», – зазначила заступник Міністра соціальної політики України Уляна Токарєва.

Водночас вона наголосила на необхідності розширення онлайн-сервісів, оскільки люди потребують отримання інформації в різний спосіб і необхідно надати їм таку можливість. Отже, «Платформа допомоги врятованим», яка працюватиме 24/7, допоможе виявити людей, які потребують підтримки різних служб і надати їм всебічну допомогу.

Посилання на Платформу допомоги врятованим тут: www.help-platform.in.ua

Довідково. Платформа допомоги врятованим створена за ініціативи Офісу Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та за сприяння Урядової уповноваженої з питань гендерної політики та підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info