11 груд. 2022 16:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Економіка
0

136

0

В Україні зросли ціни на деякі продукти: у Мінекономіки назвали головну причину

В Україні зросли ціни на деякі продукти: у Мінекономіки назвали головну причину

Головна причина – руйнація енергетичної інфраструктури


В Україні зросли ціни на деякі продукти: у Мінекономіки назвали головну причину

В Україні споживчі ціни у листопаді зросли на 26,5% у порівнянні з цим самим періодом минулого року. Головна причина – руйнація енергетичної інфраструктури, що призвела до скорочення тривалості робочого часу, ускладнення зберігання товарів.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

«Ускладнення зберігання продуктів харчування та руйнація об’єктів АПК у сфері тваринництва суттєво позначилися на прискореному зростанні цін за групою продуктів харчування, що подорожчали на 4,2% у жовтні, та на 0,5% у листопаді. Як бачимо, зараз ситуація з цінами на харчові продукти потроху стабілізується. Помітним чинником стримування інфляції залишається діяльність Уряду, який контролює ціни на послуги ЖКГ для населення», – повідомила Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

В листопаді продовжили дорожчати лише деякі позиції, зокрема яйця (на 10,6%), молоко та молочні продукти (на 2,9-2,4%), риба та продукти з риби (на 2%). Водночас на 6,9-1,1% подешевшали фрукти, продукти переробки зернових, свинина, овочі, цукор.

Також стримуючий інфляцію вплив мала фіксація обмінного курсу гривні та зовнішні чинники: відносна стабільність цін на продовольство на світових ринках, помірний тиск з боку цін на ринку палива. В Міністерстві економіки Україні зазначили, що такий показник споживчої інфляції виявився низьким.

«Враховуючи поточні тенденції та здатність економіки України швидко адаптуватись до нових умов, вважаємо, що за підсумком року споживча інфляція, як ми і прогнозували, не перевищить 30%», – додала Юлія Свириденко.

Раніше ми писали: Які продукти та скільки коштують на ринках Вінниці. Подробиці читайте ТУТ.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info