4 листоп. 2016 12:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Інтерв'ю
0

72

0

Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс»

Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс»

Інтерв’ю з головою Вінницької облдержадміністрації про рейтинги, «прозорий офіс» в ОДА, якого не роблять, та щастя Валерія Вікторовича


Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс»

 Валерій Коровій більше як півтора роки очолює Вінницьку облдержадміністрацію. За цей період область може похвалитись початком нових потужних інвестиційних проектів та чи не найбільшими сумами фінансування з держбюджету. Проте за півроку в рейтингу губернаторів, голова Вінницької ОДА зійшов з першого щабля на п’яту сходинку. Ми поспілкувались, щоб з’ясувати причину та особисте ставлення до рейтингів. Поцікавились, чому Вінницька облдержадміністрація серед лідерів по фінансуванню з держбюджету, за що деякі політики висловлюються: «вінницькі змінили донецьких», чому в області досі не призначені голови райдержадміністрацій, які більше місяця тому стали переможцями конкурсу, та дізнались, що обіцяного «прозорого офісу» на першому поверсі облради цьогоріч не буде…

Окрім економічної та кадрової тематики, Валерій Коровій розповів, як чотири дні заповнював електронну декларацію, показав подарунки, які зберігає в кабінеті та відчинив двері, що виходять до «таємної кімнати».

Валерій Вікторович здивував тим, що з дружиною вони тримають город і садять картоплю, сказав, чому в Стрижавці його називали «приймаком» та поділився своєю радістю, розповідаючи про онучок, яких називає найбільшим щастям у своєму житті.

Економіка

- В проекті бюджету на 2017 рік заклали 357 млн. гривень субвенцій для Вінницької області, тобто Вінниччина на третьому місці по фінансуванню після Харківської та Київської областей. Говорять, що «вінницькі замінили донецьких» і підтримують свою область… Можете прокоментувати?

- Це повна нісенітниця. Ми говоримо про обсяги асигнувань місцевих органів виконавчої влади. Вінницька область поряд з Харківською має найбільшу кількість районних державних адміністрацій – 27. Ця структура організацій адміністративної території успадкована за попередні роки. Фінансування обласних державних адміністрацій і районних державних адміністрацій дається в залежності від кількості людей, які працюють в районних державних адміністраціях, відповідно до нормативу.

- Щодо бюджету Фонду регіонального розвитку, відомо скільки виділять Вінниччині в 2017 році?

- Бюджету ще немає. Ми не знаємо загальну суму, яка буде розподілена Вінницькій області, але ми розраховуємо, що ця сума по Фонду регіонального розвитку підійметься до 300 мільйонів гривень, якщо говорити про пропорційний розподіл. Тому що ми бачимо - в державі ця сума зросла в два рази. Там йде специфічний розподіл, в залежності від кількості населення, яке проживає на території області. Проекти вже готуються.

- Проектів подають більше, ніж раніше?

- Готуються проекти активніше. Ми зіткнулись з проблемою, що нам закидають, що у Вінниці фінансують більше об’єктів. Причина в тому, що у Вінниці є готові проекти і міська рада працювала над тим, щоб ці проекти були реалізовані. Якщо взяти інші території, там просто таких проектів не було. Тому бюджетна децентралізація, яка відбулась, дала фінансовий ресурс органам місцевого самоврядування і на сьогоднішній день ми бачимо істотну активізацію по виготовленню проектно-кошторисної документації, і відповідно ми будемо мати якісні проекти. Підкреслюю - відбір проектів здійснюється на конкурсній основі. Там дуже прискіпливе відношення до якості підготовки проектно-кошторисної документації, якості виконаних робіт, враховується соціальна значимість. На сьогодні ми можемо планувати свої капітальні видатки більше, як на рік. Раніше кошти виділялись по залишковому принципу – на добудову.

- Поговоримо про інвесторів. Окрім компанії «UBC Group», чи будуть в області реалізовуватись ще якісь великі інвестпроекти?

- Скажу чесно – ситуації, при якій стоїть черга, щоб увійти у Вінницьку область та про інвестувати десятки мільйонів доларів, такої черги немає. В цьому є декілька причин. По-перше: іноземні інвестори, перше що чують – країна в якій здійснюються бойові дії. Наша країна практично знаходиться в стані війни. Друге: нам далеко ще до того, що називається макроекономічною стабілізацією. Певні ростки макроекономічної стабілізації є, але гостро постає питання повернення експортної виручки з-за кордону, тобто вільного переміщення капіталу, недосконалість нашої банківської системи. По третє: наші політики дуже часто вступають в дискусії в Європейських медіа і розказують про проблеми в Україні, складається негативний фон, про те, що взагалі в тій країні відбувається.

Нам вдалось на протязі цього року провести дуже вдалі перемовини про трьох дійсно знакових проектах для області, які найближчих два-три роки істотно підвищать рівень конкурентоспроможності регіону. Те, що ми говорили, компанія «UBC Group». Для нас є знаковим, що це машинобудівне підприємство, будує завод green feel, тобто в полі. Для нас є знаковим, що це суперсучасні технології, і підприємство постачає 90% продукції на експорт. І дане підприємство через мультиплікатор біля себе створить робочі місця в інших видах діяльності.

Нам вдалось через перепони вирішити ще одне питання: «Миронівський КХП» задекларував про початок другого етапу реалізації інвестиційного проекту в нашій області. Відверто скажу, були великі ризики, бо навколо цього проекту відбувалась політизація процесу. Але задекларовано почати реалізацію другої черги проекту, при якій буде проінвестовано 500 млн. доларів та буде створено ще 4 тисячі робочих місць. Проте для нас є принципово важливим, що компанія пішла на наші пропозиції: базовим елементом цього проекту буде будівництво потужного біогазового комплексу, який використовуватиме відходи виробництва на біогаз. Біогаз буде спалюватись, виробляти електроенергію по зеленому тарифу і продавати її в мережі. Це дасть можливість кардинально змінити дискусію в напрямку екологічної складової цього проекту. Ми сьогодні можемо ствердно говорити, що в південно-східній частині Вінницької області вибудується потужний промисловий комплекс, який найближчих 20-30 років буде створювати загальний рівень ділової активності в тому регіоні.

Третій проект. Щойно, буквально перед вами вийшов генеральний директор компанії «Барлінек Інвест» (Україна) та генеральний директор компанії «Барлінек», офіс якої розташований в Польщі. Нам вдалось провести перемовини, і на сьогодні ведуться роботи, пов’язані з реалізацією другої черги компанії «Барлінек». Мова йде про інвестиції в розмірі 30 млн. євро, буде створено нових 300 робочих місць. Вони розширюють виробництво, закриваючи потужності, які були в західній Україні, їх переносять до Вінниці.

Це три великих проекти. Але ми працюємо над ще одним дуже потужним інвестпректом, який на перший погляд не видно. Ми зробили кілька кроків до реалізації проекту з підвищення енергобезпеки м. Вінниці. Так склалось історично, що Вінниця має лише один енергетичний блок, це дуже великі ризики. По окремих частинах місто просто переобтяжене технічним навантаженням. Тому в районі с. Гуменне побудована потужна трансформаторна підстанція 750 на 330 на 110. «Укренерго» готове передавати з цієї підстанції для міста додаткові потужності.

- Яка користь буде для мешканців Вінниці, звичайних споживачів?

- Це питання якості, безпеки, розвитку Вінниці на найближчих 30-50 років. Рівень безпеки підніметься на принципово новий якісний рівень, рівень напруги (зараз через нестабільну напругу в мережі часто «горить» техніка – ред). Проект планують запустити до кінця 2018 року.

Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс»

Кадри

- Чому на сьогодні ряд райдержадміністрацій залишаються без голів, адже визначені переможці конкурсів та другі кандидати?

- Справа в тому, що відповідно до закону «Про очищення влади», є процедура спецперевірки. Чесно кажучи, мене це також не задовольняє… Конкурс відбувся місяць тому, а спецперевірки ще тривають. Можливо, їх проводити раніше, чи повинні відпрацювати якийсь інший інструмент відносно цього. Я вважаю, що в тому стані, як ми зараз знаходимось, кадрові рішення повинні проводитись досить швидко. Я не можу погодитись, що в нас є ряд районів, які вже 4-5 місяців без голів держадміністрацій. Але райони працюють, і добре.

- На одній з сесій облради Ви сказали, що шкодуєте про певні свої рішення щодо кадрових призначень. Кого мали на увазі?

- Я лише можу підтвердити, що шкодую. І думаю над тим, як врегулювати ситуацію. Зміни будуть, але розумієте, будь-яке кадрове призначення не просте. На нього впливають багато чинників. Це окрема тема для окремої розмови.

- Тобто це не одна кандидатура. Це кілька кандидатів «на вихід», з якими Ви маєте головний біль?

- Я не маю головного болю. Я просто бачу кілька людей, які в силу певних причин не відповідають критеріям, які повинні відповідати в цей час. Ви повинні розуміти, що на сьогоднішній день ми знаходимось в непростій ситуації і колишні заслуги, окремої категорії людей, або те, що ця людина добра – мене не влаштовує. Є і категорія людей, які дивляться на владу, як на бізнес. Я про це знаю. Вони про це попереджені. Я маю один «прийом» - коли спілкуюсь з людьми прагну для себе сформувати картину, що рухає цією людиною, в тому числі і вами…

Але хочу сказати що з’явилось багато керівників, які прагнуть зробити позитивні речі.

- Хто є Вашими радниками?

- В мене є радники, які працюють на постійній основі і позаштатні.

- На постійній основі, хто ці люди?

Ці люди виведені з-за меж посадовців держслужби. Це мій керівник патронатної служби – Валерій Горлов і дві людини, які відповідають за взаємодію з правоохоронними органами. Поза штатом – група радників, в яких я отримую консультації з певних питань. Наприклад, по взаємодії з органами місцевого самоврядування моїм радником є Росошанський селищний голова, по залученню інвестицій – Власюк Алла, фінансовий директор групи компанії «Vioil», по взаємодії з волонтерським рухом – Юлія Вотчер... Вцілому, в мене позаштатних радників до 10 чоловік. Але я їх залучаю, коли виникає потреба отримати відповідну консультацію, в тому чи іншому питанні.

Електронні декларації

- Ви першим з голів ОДА подали електронну декларацію. ЇЇ справді було важко реєструвати, як про це говорять?

- Я постійно заповнюю декларації, вони є на сайті ОДА. Але коли з’явилась електронна декларація, я її заповнив. Відверто, я чекав, хто першим почне говорити про проблему. Я як голова облдержадміністрації розумію, що повинен зробити все, щоб її заповнити. Якби я почав говорити про проблеми, то мене не зрозуміли б. Але від себе можу сказати – потрібно було півдня, щоб увійти на сайт. Друге - коли почав заповнювати декларацію, наприклад, державний акт на землю... Моєї покійної мами земельний пай в Тростянці, мені на сайті потрібно вказати номер в державному реєстрі, але на той час держреєстр на земельні ділянки не діяв, він почав діяти з 2013 року. Значить, потрібно було взяти цей документ, подивитись. Я його тільки залишив (сайт НАЗК- ред.), знову вводити, а воно мені раз, і вибило, потрібно знову все по-новому вводити… Заповнив про земельні ділянки, дійшов до заплат. Маю педагогічний стаж, треба дати коди ЄРДПО, наприклад Вінницького торговельного університету. Знову ж таки, ти цього коду не маєш, залишив, почав шукати, приходиш, знову пропала інформація. По-новому… Скажу чесно, я підключив помічників з департаменту кадрової політики і IT-шників, вони цим займались. Вцілому, на заповнення електронної декларації пішло 4 дні. Зрозуміло, які в мене були емоції?

Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс» - фото 2

Рейтинг губернаторів

- «Ділова столиця» кожних півроку складає рейтинг губернаторів. В 2015 за підсумками першого півріччя Ви були на першому місці, вже в 2016 – на п’ятому. Причиною назвали спад в сільському господарстві та скорочення чисельності штатних працівників. Як ставитесь до рейтингу?

- Можу Вам сказати, що за підсумками півріччя Коровій знову буде на першому місці. Знаєте чому? Тому що треба подивитись, що це за рейтинги. Рейтинг, який проводить «Ділова столиця», базується на динаміці приросту. Якщо у Вінницькій області минулий рік динаміка приросту обсягів прмислового виробництва була 13%, а одна із областей мала спад в два рази, то на сьогодні наша область має 2,5%, а область, яка «впала» минулого разу, матиме 20%. То якщо виходити з рейтингу, складається, що той губернатор вийшов на 1 місце. Тобто, рейтинг побудований за темпами. Вінниччина мала потужну динаміку до зростання в минулому році, хоча ми мали певні проблеми, які відобразились на динаміці в першій половині року. Наприклад, до 1 півріччя ми були на першому місці по всьому комплексі АПК, але тому, що минулого року була посуха, ми завершили минулий рік з коефіцієнтом на 19 місці. Це тому, що з поля не зібрали кукурудзу і цукровий буряк.

Я можу ствердно говорити, що та динаміка, яка є на сьогоднішній день в області, по рейтингу за підсумками року, Вінницька область знову буде на першому місці. І це не рейтинг губернатора, а області. Відверто говорячи, я відслідковую цей рейтинг. Але питання не в голові адміністрації.

«Прозорий офіс»

- Коли у Вінницькій облдержадміністрації врешті приступлять до облаштування «прозорого офісу»? Адже тендери вже провели.

- Дане питання відійшло до рішення обласної ради, точніше профільної комісії.

- Чому?

- Тому що будівля є спільною власністю територіальної громади. Ми (профільний департамент ОДА – ред.) виділили кошти, провели тендер, виготовили проектно-кошторисну документацію, все впирається у дозвіл обласної ради на проведення робіт. Хочу сказати, що в нас була дискусія з цього питання. З огляду на цю дискусію, виділені кошти, в сумі 4,5 млн. гривень, прийнято рішення забрати з обласного бюджету та перерозподілити ці кошти на придбання джерела опромінення для вінницького облдиспансеру. Якщо обласною радою буде прийнято консолідоване рішення, ми в наступному бюджетному році повернемось до фінансування цього проекту.

- Тобто, облрада «проволинила» з дозволами і обіцяного «прозорого офісу» цього року не буде?

- Я просто не міг дозволити, щоб 4,5 мільйони гривень лежали невикористані, коли в нас є інша проблема. Підняли питання «чи потрібен тут «прозорий офіс», бо «тут не дають адміністративні послуги, як в міській раді». Але питання стоїть в іншій площині. Наприклад, відбувається прийом громадян, а в який спосіб проводять прийом громадян профільні департаменти обласної державної адміністрації, наскільки це прозоро? Друге: де працюють депутатські комісії.

- Хто підіймав питання доцільності «прозорого офісу»?

- На сьогодні ми підіймали питання. Всі зійшлись на думці, що він потрібен. Тут, на першому поверсі обласної державної адміністрації попахує совдеповським присмаком – великі стіни, за них ховаються і не видно, хто що робить. Для мене принцип прозорості – це прозорості влади. Люди повинні бачити, чим займається влада, як приймають громадян, що роблять, які послуги надають. Для мене це принцип. З цим всі погодились, але дискусія виникла на предмет того, а скільки коштує проект, а чи правильно зроблені розцінки, чи правильно проведений тендер… Коли я почув цю розмову, дав доручення «стоп». Це повинне бути консолідуюче рішення облради, це повинно бути прозоре рішення, якщо є питання – потрібно їх задати. Якщо потрібно ще раз провести експертизу, ми її проведемо, якщо потрібно скасувати цей тендер і оголосити новий, я дам на це доручення. Це рішення повинно бути кристально чистим, і ні в кого не повинно бути сумніву на предмет того, наскільки ефективно це зроблено.

Подарунки губернатору і щастя Валерія Вікторовича

- Що дарують голові облдержадміністрації?

- Коли офіційні делегації, залежно яка країна. Наприклад, якщо це Польща то суто символічні презенти. (Валерій Коровій підходить до шафки, проказує статуетки – ред.). Ось Баба-Яга – це символ Свєтошинського воєводства… Це презент пожежної охорони, це трамвай, ось сувенір з відкриття музею Леонтовича… Зараз спростилась процедура презентів. Якщо дарують книги, віддаємо їх в обласні бібліотеки.

- Традиційні колись коньяки, цукерки не дарують?

- Ні, коньяки не дарують, але наприклад румуни чи молдовани традиційно дарують пляшку вина.

- Куди ведуть двері з Вашого кабінету?

- Хочеш подивитись? (Валерій Коровій відчиняє вхід до кімнатки, в якій невелика кухня, журнальний столик та флипчарт…)

- Про родину розповісте? Ви іноді ділитесь фотками онучок в соцмережі, у Вас двоє онуків, діти окремо живуть?

- Діти дорослі, живуть окремо. Старший син займається бізнесом, менший працює і навчається в аспірантурі у Вінниці в Донецькому університеті за спеціалізацією «Зовнішньо-економічні відносини».

- Онучок балуєте?

-… Це найбільше щастя, що в мене є (Валерій Коровій посміхається і дістає айфон). Зараз покажу, як я з ними схованки грався. Вони для схованок різні місця обирають, коли вже не можу шукати, питаю: «Даша ти де?», вона відразу відзивається: «я тут…».

- А чому в Стрижавці вас «приймаком» називали?

- Тому що я там одружився, вже до речі, 30 років. 10 років жив з тестем і тещею, сестра дружини з чоловіком і двома дітьми. Потім ми купили двокімнатну квартиру, потім продали її та купили чотирикімнатну, потім з тестем купили будинок, який тесть з часом переписав на дружину. Вже 10 років живемо в будинку у Стрижавці.

- Валеріє Вікторовичу, ви город садите?

- Коли я кажу, що в мене є город, ніхто не вірить, це треба в стрижавських спитати, щоб повірили. Картоплю садимо. В тещі садимо кукурудзу, кабаки, теща має господарство…

- Ще скажіть, що у Вас кури є…

- В нас курей немає. В тещі є. Щоб в мене були кури, то вони б поздихали, бо я вдома рідко буваю (сміється – ред). 

Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс» - фото 3

Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс» - фото 4

Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс» - фото 5

Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс» - фото 6

Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс» - фото 7

"Таємна кімната"

Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс» - фото 8

Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс» - фото 9

Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс» - фото 10

"Щастя"

Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс» - фото 11

Валерій Коровій розповів про рейтинг губернаторів, е-декларацію та чому у Вінницькій ОДА не роблять «прозорий офіс» - фото 12

Анна Гаращук, редактор Вінниця.info