16 лют. 2018 15:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Інтерв'ю
0

202

0

Василь Паненко: іноді зарплата лікаря-початківця нижча, ніж в санітарки. Наші фахівці виїжджають в Європу

Василь Паненко: іноді зарплата лікаря-початківця нижча, ніж в санітарки. Наші фахівці виїжджають в Європу

Василь Паненко: іноді зарплата лікаря-початківця нижча, ніж в санітарки. Фахівці виїжджають в Європу


Василь Паненко: іноді зарплата лікаря-початківця нижча, ніж в санітарки. Наші фахівці виїжджають в Європу

В Україні стартувала медична реформа, яка повинна змінити підходи до якості надання медичних послуг та матеріального забезпечення лікаря. Але поки всі ланки медицини пройдуть реформування, наша країна втрачає кваліфіковані кадри. Медики і раніше виїжджали працювати за кордон, але останній рік це явище стає більш поширеним, адже зарплата молодого лікаря буває нижчою, ніж в санітарки. Посередницькі агенції, які займаються працевлаштуванням за кордоном, навіть біля поліклінік клеять оголошення про роботу для лікарів в Польщі, Чехії та інших країнах. Наших фахівців з радістю приймають в Європі, але хто лікуватиме українців? Ми поспілкувались з головним лікарем Вінницької дитячої обласної лікарні Василем Паненком, аби фахівець роз’яснив, яка ситуація з медичними кадрами та який стан забезпеченості лікарні обладнанням і препаратами.

- Розкажіть, будь ласка, про ситуацію з кадрами у лікарні. Ви написали в соцмережі, що лікарі звільняються.

- Знаєте, я не люблю публікувати щось, особливо в соціальних мережах. Але дуже болить і є проблема. Я розумію, що ситуація від мене не залежить, але я повинен щось робити, щоб заклад надалі працював, тому намагаюсь донести про ситуацію. Про неї знають всі. Сьогодні Україна рухається в плані реформування системи охорони здоров’я. Я це підтримую обома руками. Над цим я працював протягом 10 років, і як ніхто розумію, що нам потрібно докорінно змінити підхід до медичної галузі і відношення до пацієнта. Але ми не можемо забувати, що потрібно змінити і відношення до нашого лікаря і медичного персоналу.

На сьогодні ситуація вкрай гостра. Раніше, коли ми робили диференціювання зарплати, могли розмежувати зарплату лікаря, медсестри і молодшого медичного персоналу, тоді хоч трохи була різниця за рахунок економії коштів. Зараз, навіть коли збільшилась мінімальна заробітна платня до 3700 гривень, на жаль диференціація зарплати не суттєво виглядає. Більше того, по суті сьогодні починаючий лікар отримує менше 3000 гривень. За ці гроші прожити важко.

- Тобто зарплата лікаря, який тільки прийшов на роботу на одному рівні, як в санітарки?

- Я б так не сказав. Є випадки, коли молодший медичний персонал, тобто санітарка, отримує більше, ніж починаючий лікар. Це потрібно змінювати. Але ми зможемо регулювати заробітну плату, лише коли дійдемо до автономії закладу. Тобто коли відбудеться реорганізація з комунального в некомерційний заклад хорони здоров’я.

Василь Паненко: іноді зарплата лікаря-початківця нижча, ніж в санітарки. Наші фахівці виїжджають в Європу

- До яких країн виїжджають на роботу вінницькі лікарі? В Європі потрібно проходити перекваліфікацію.

- Так, але сьогодні їм немає проблем здати іспити. Наші фахівці, ті кого я знаю, працюють в Чехії, Польщі. Почали працювати в Австрії, країні Європи, яка є сьогодні провідною в медицині, з найкращим медичним забезпеченням. В Туреччині працюють.

На сьогодні середній медичний персонал і лікарі не тільки за кордон їдуть, а й переходять в приватні заклади. Як результат – комунальні лікарні залишаються без молодих перспективних фахівців. Ми втрачаємо кадровий потенціал, людей, які вміють, хочуть працювати і в майбутньому можуть дати позитив. Кажуть, нічого страшного, що вони йдуть, на їх місце прийдуть молоді. Так, молоді прийдуть, але які? Ті, хто закінчує платно медичну школу, які не завжди гарно вчились? Я хочу щоб найкращі фахівці залишились в нашій країні.

- Скільки вакансій лікарів у вашому закладі?

- На сьогодні в нас штат 212 лікарів. Маємо 20% дефіциту кадрів. Для нашого закладу це ще не критично, але мене хвилює, щоб ці 20% не перетворились на 30 чи 35%, тоді буде погано. Зараз поки що справляємось, за рахунок того, що люди беруть суміщення. Для нас буде великий прорив, коли відбудеться автономізація закладу і фінансування здійснюватиметься за рахунок надання медичної послуги. Це те, що зараз є в світі. Держава має забезпечити базовий пакет медичних послуг і профінансувати його. Коли пацієнт матиме базовий пакет послуг, він піде в заклад, з яким страхова компанія або агенція (Національна служба здоров’я – ред.) підписує угоду. В більшості будуть комунальні або державні заклади охорони здоров’я.

Василь Паненко: іноді зарплата лікаря-початківця нижча, ніж в санітарки. Наші фахівці виїжджають в Європу - фото 2

- Вам доведеться конкурувати з приватною медициною. Приватні заклади теж мають право укладати угоди з Національною службою здоров’я.

- Поряд з державними і комунальними медичними закладами в нас активно розвивається приватна медицина. Це не погано. Вона є у всьому світі. Але у світі є своя ніша для приватної медицини і медицини інших форм власності. Є глобальні питання, які сьогодні мають вирішуватись торакальною хірургією, нейрохірургією, онкологія… Вони не будуть вирішуватись в приватних закладах. Це велика відповідальність, тому приватні не будуть її брати. Приватні будуть брати поверхневі медичні послуги, коли можна заробити кошти при невеликих затратах. Це бізнес.

В нашій області немає приватних закладів, які готові взяти на себе відповідальність за весь пакет послуг. В Києві та інших великих містах, можливо, є такі приватні заклади. В нас місто не настільки велике по кількості населення. Хтось (приватні клініки – ред.) візьме собі послуги, але не повний пакет.

- Для закладу вашого рівня коли передбачено реформування?

- Первинка почне фінансуватись за рахунок Національної агенції вже з літа. Для нас передбачено 2019 – 2020 роки. Коли точно це буде, важко сказати, але ці півтора – два роки нам потрібно вижити. По матеріально-технічній базі ми виживемо. Проблем немає. Сьогодні місцеві органи влади, облдержадміністрація, обласний депутатський корпус сприяють розвитку лікарні. Ми серйозно готуємось до автономізації закладу. Три роки тому, коли я прийшов на посаду головного лікаря, я чітко сказав: наше основне завдання – конкурентоздатність. Вона залежить від чітких факторів. Перше, це кадри. Друге, це матеріально-технічна база. Кадри я завжди ставлю на перше місце.

- Яка ситуація в лікарні з обладнанням, його оновлюють? Знаю, що вам допомагають благодійники, а кошти з бюджету виділяють?

- Протягом останніх двох років, ми серйозно оновили базу за сприяння місцевої влади і народних депутатів. Перші два роки ми працювали на те, щоб нам хоч якось оновити застаріле обладнання, яке вже не можна було використовувати. Потрібно було обладнання і для анестезіології, реанімації, реанімації новонароджених, для операційного блоку. Ми повинні були зробити базовий комплект необхідного обладнання. По суті, ми зробили.

Зараз завершуємо ремонт реанімаційного відділення. Там вже встановили найсучаснішу систему спостереження за пацієнтом. Ця система в світі почала працювати тільки 5 років тому. Вона дозволяє сконцентрувати потоки інформації про всіх пацієнтів відділення в єдиному місці. На посту в медичної сестри і в кімнаті спостереження лікаря встановлюються монітори, на які виводяться показники життєдіяльності пацієнта: пульс, тиск, дихання, інші параметри. Якщо йде якийсь найменший збій, система сигналізує, медсестра бачить все онлайн. Їй не потрібно йти в палату, щоб проконтролювати стан пацієнта. Якщо виникає порушення життєвих функцій в організмі дитини, система сигналізує в найкоротший термін і фахівець в найкоротший час зможе прийняти міри.

- Перед нашим інтерв’ю, ви зустрічались з представниками благодійного фонду, вони теж привезли обладнання. Яке саме?

- У відділенні онкології ми відкриваємо окрему маніпуляційну кімнату для хворих, які проходять хіміотерапію. Це потрібно, щоб розмежувати пацієнтів, які отримують хіміотерапію і які її не отримують. З дітками, які проходять хіміотерапію, працюватиме окрема медсестра. Для облаштування маніпуляційного кабінету нам привезли столики, лотки для накриття стерильних матеріалів, затискачі, якими беруть стерильні матеріали…

Василь Паненко: іноді зарплата лікаря-початківця нижча, ніж в санітарки. Наші фахівці виїжджають в Європу - фото 3

- Яка зараз в лікарні ситуація із забезпеченням препаратів для дітей з онкологічними захворюваннями?

- Зараз вже не настільки плачевна ситуація порівняно з попередніми роками. Минулого року ми отримали препаратів на 25 мільйонів гривень централізованих поставок. Окрім того, минулого року ми отримали кошти з обласного бюджету на 7,5 млн. гривень і в 2016 році - 9,1 млн. гривень. Пацієнти на сьогодні достатньо серйозно забезпечені препаратами. Я не кажу, що 100-відсотково, але майже на 80% забезпечені.

- Минулого року ви говорили, що в лікарні потрібно змінити логістику. Які відділення плануєте перемістити?

- Кожен напрямок повинен виконувати чітке завдання. Ми говоримо про планову допомогу, про екстрену допомогу і стаціонар. Планова допомога в основному – поліклініка, де ми приймаємо дітей. Екстрена допомога – приймальне відділення і травмпункт, які в нас розмежовані територіально, на жаль.

В цьому році ми подали проект на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку 9,5 млн. гривень для створення відділення екстреної медичної допомоги. Це відділення об’єднає приймальне відділення і травмпункт. Тобто, вся невідкладна допомога буде надаватись в єдиному місці. Так буде зручно для всіх. В одному місці - УЗД, аналізи, фахівці, які оглядають і в найкоротші терміни приймають рішення, що робити з пацієнтом чи госпіталізувати, чи наглядати в палаті спостереження, чи якщо він не потребує госпіталізації, їде додому.

Рентген-діагностика, УЗД-діагностика, лабораторна діагностика, огляд лікаря і прийняття рішення. Це все має робитись в найкоротші терміни, максимально 10 хвилин.

Для невідкладних заходів по порятунку життя людини буде окрема кімната для надання невідкладної допомоги з відповідним обладнанням. Там надаватиметься вся необхідна допомога – реанімаційна, хірургічна. Палата буде обладнана всім необхідним.

Окрім функціоналу, створяться кращі умови для пацієнта. Автомобіль швидкої буде заїжджати в закрите приміщення відділення екстреної допомоги, звідки пацієнт транспортуватиметься в оглядову. Тобто з моменту, коли людина потрапляє в карету швидкої, вона не буде контактувати з зовнішніми факторами.

Роботи плануємо розпочати в цьому році, якщо виділять кошти.

Василь Паненко: іноді зарплата лікаря-початківця нижча, ніж в санітарки. Наші фахівці виїжджають в Європу - фото 4

Спілкувалася Анна Гаращук

Вiнниця.info