21 черв. 2022 10:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

124

0

Верховна Рада заборонила російську музику та ввезення книг з країни-агресора. Детально про законопроекти

Верховна Рада заборонила російську музику та ввезення книг з країни-агресора. Детально про законопроекти

Верховна Рада України на своєму засіданні 19 червня, заборонила російську музику в медіа та у громадських місцях


Верховна Рада заборонила російську музику та ввезення книг з країни-агресора. Детально про законопроекти

Верховна Рада України на своєму засіданні 19 червня, заборонила російську музику в медіа та у громадських місцях. Також парламентарі заборонили імпорт книг з росії, білорусі та тимчасово окупованих територій.

Заборону російської музики в українських медіа та громадському просторі підтримали 303 народних депутати. Водночас, заборону імпорту російської літератури підтримали 306 народних депутатів.

Про що ці закони і на що впливають, розповіла народна депутатка з Вінниччини Ірина Борзова.

Законопроект № 7273-д

Цим законопроектом передбачено заборону транслювати російську музику в українських медіа і громадському просторі. Та передбачена підтримка національного музичного продукту. У тому числі й за допомогою грантів.

Передбачена заборона на публічне виконання, показ, демонстрацію відеограм та музичних кліпів російських виконавців. Це не стосується колишніх громадян росії, які є або на момент смерті були громадянами України і не мають громадянства держави-агресора.

Також під забороною до трансляції музичні продукти, виготовлені або зареєстровані в країні, яку визнано державою- агресором.

Передбачено збільшити до 40% частку пісень державною мовою при здійсненні радіомовлення. Та збільшити до 75% добового обсягу ведення передач державною мовою.

Законом передбачено запровадити Перелік російських співаків, які засуджують агресію проти України.

Закон забороняє проведення гастролей, учасниками яких є російські співаки, окрім тих, які засуджують агресію проти України. Вони будуть внесені до відповідного переліку і не потрапляють під заборону.

Законопроект №7459

Цих законопроектом передбачено заборону ввезення і розповсюдження в Україні видавничої продукції з російської федерації, білорусі і тимчасово окупованих територій України. Раніше видані дозволи на ввезення і розповсюдження такої продукції скасовуються.

Забороняється випуск, ввезення, розповсюдження в Україні книг, що містять твори авторів – громадян російської федерації.

Ця заборона не поширюватиметься на книги, видані в Україні до 1 січня 2023 року.

В Україні з 1 січня 2023 року книги видаватимуться і розповсюджуватимуться державною українською мовою, мовами корінних народів України і офіційними мовами Європейського Союзу.

Книги іншими мовами можуть видаватися і розповсюджуватися, якщо вони видані мовою оригіналу. Перекладна література має видаватися і розповсюджуватися в перекладах на українську мову або будь-яку офіційну мову Європейського Союзу чи мову корінного народу України.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info