10 січ. 2022 10:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

170

0

Відновлення після свят. Поради дієтолога

Відновлення після свят. Поради дієтолога

Що робити після переїдання та як відновитися після застіль


Відновлення після свят. Поради дієтолога

Період новорічних та різдвяних свят супроводжується постійними святковими застіллями. Усі ходять в гості один до одного і незмінно запрошують до столу, багатого на жирну їжу, салати та солодощі. Таке харчування може спровокувати стрес для організму людини й набір зайвої ваги.

Дієтолог та психолог Галина Бурковська розповіла Вінниця.info що робити після переїдання та як відновитися після застіль.

Як припинити доїдати салати?

Традиційно наші люди звикли готувати їжу на новорічні свята наперед. Це не дуже добре, адже їжа має бути свіжо приготовленою. Краще відразу готувати таку кількість страв, яку зможете з’їсти за один прийом їжі. І не потрібно жалкувати за салатом, який стоїть 2-3 дні у холодильнику. Сміло викидайте його в смітник, він ніякої користі для вас уже не принесе, тільки шкоду.

Яку шкоду для організму приносять численні святкові застілля?

За новорічні свята люди з'їдають величезну кількість солодощів, жирної їжі, випивають багато алкоголю та взагалі не притримуються ніякого режиму харчування. Декілька днів такого харчування порушує роботу кишково-шлункового тракту, печінки та знижує імунітет. Для того, щоб запобігти хворобам і звільнитися від втоми та важкості варто після свят перейти на корисну їжу. Дуже важливо хоча б декілька тижнів дотримуватись дієти, яка направлена на відновлення організму. Вже через деякий час стане помітно як повертається енергія та активність.

Що робити після переїдання щоб допомогти своєму організму?

Для того щоб допомогти своєму організму потрібно:

1. Повернутися до здорового харчування, яке має бути різноманітним, безпечним, регулярним і в задоволення.

2. Повернутися до регулярних занять спортом, або хоча б робити зарядку та дихальні вправи.

3. Самостійно чи за допомогою дієтолога планувати своє харчування.

4. Розумно підходити до того, з ким вживати їжу, де, коли, скільки та дуже важливо звертати увагу на поєднання продуктів між собою.

На які продукти та режим харчування переходити після застіль?

В першу чергу потрібно зменшити кількість цукру та солі у вашому раціоні, щоб уникнути затримки води в організмі. Обов'язково зменшити кількість солодощів, соків, тістечок, жирної та не корисної їжі. Можна торти та солодощі замінити на творожні десерти та желе. Бажано взагалі виключити їх зі свого раціону хоча б на 2 тижні.

Більше вживати продуктів харчування багатих клітковиною, таких як: гречка, вівсянка, цільнозерновий хліб, овочі, бобові, горіхи та фрукти.

Майонезні заправки замінюємо на заправку з додаванням сметани, лимонного соку та рослинної олії холодного віджиму.

Картопельку запікаємо в духовці замість пюре чи смаженої. Жирну м'ясну їжу та рибу заміняємо на пісну. Готуємо на пару, запікаємо, тушкуємо.

Замість твердого сиру краще взяти бринзу, фету чи моцареллу.

Молочний шоколад та цукерки з різноманітними начинками міняємо на чорний шоколад, зефір та мармелад.

Узвар та фреш чудова альтернатива солодким газованим напоям та сокам.

Як боротися із зайвими кілограмами після свят?

З зайвими кілограмами боротися не потрібно. Якщо ви будете з ними боротися, вони вас будуть наздоганяти. До цього питання потрібно підходити усвідомлено.

Потрібно розуміти для чого вам це потрібно, чого хочете в результаті досягнути і як це покращить ваше життя. Ну і звісно дотримуватися вищесказаних порад, поступово змінювати свої звички, продуктову корзину та психологію харчування.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info