15 серп. 2022 13:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Культура
0

473

0

Вінницька майстриня зробила гігантську ляльку-мотанку

Вінницька майстриня зробила гігантську ляльку-мотанку

Вже за кілька днів вінничани та гості міста зможуть на власні очі побачити гігантську ляльку-мотанку, яку створила вінницька майстриня Юлія Марченко.


Вінницька майстриня зробила гігантську ляльку-мотанку

Вже за кілька днів вінничани та гості міста зможуть на власні очі побачити гігантську ляльку-мотанку, яку створила вінницька майстриня Юлія Марченко.

Чому виникла ідея створити мотанку у зріст людини, як давно Юлія займається рукоділлям і які плани має, майстриня розповіла кореспонденту Вінниця.info.

Юлія Марченко виготовляє речі своїми руками близько десяти років. Створює ексклюзивні прикраси та ляльок.

«Десь рік тому почала активно виготовляти мотанки. Почалась війна і треба було щось робити, чимось займати руки. І ми з дочкою, їй 6 років, почали робити невеликі мотаночки-берегині, дорожні, щоб передавати їх хлопцям на фронт. Ми робили ці мотаночки, там до кожної йде грудочка землі в пакуночку. Зробили, мабуть, близько тисячі мотанок за весь час. Це такий невпинний процес. Усюди валяються залишки якогось мережива, якихось тканин, і щось треба робити. Тому ми постійно в роботі», - розповідає майстриня.

У фантазії та любові до рукоділля кордонів немає. «Я собі уявляю, що в минулому житті я вже таке робила. Тож я роблю, воно виходить, і я собі кажу: «Точно! Я робила це в минулому житті. Просто забула за нього і все», - пояснює вона.

Нещодавно, Юлія опанувала роботу з шурупокрутом. Все для того, щоб створити ляльку-мотанку у зріст людини. У колекції майстрині це перша гігантська лялька.

«Моя кума, волонтерить з перших днів, має свій бізнес, продає овочі і фрукти. Вони допомагають усім хто цього потребує, на гастробатальйони передають дівчатам продукти, допомагають переселенцям. І от вона недавно відкрила ще один магазинчик і каже мені: «давай щось зробимо симпатичне, щоб поставити там і воно приваблювало людей». Ми думали-думали, і я кажу: «Давай мотанку зробимо, велику! Купимо штучні фрукти, щоб лялька тримала із ними кошик, як символ доброго врожаю. Так і народилась ідея створити ляльку-мотанку у людський зріст.

Кілька днів я збирала матеріали, адже треба було фарбу для текстилю підібрати. Сама зробила каркас, пообрізала ці дошки. Навіть освоїла шуропокрут, бо ніколи його в руках не тримала, але для реалізації ідеї мусила навчитися. І десь один день пішов безпосередньо на виготовляння мотаночки», - розповіла Юлія.

В майбутньому майстриня планує створити ще партію великих ляльок-мотанок.

«Я вірю в те, що скоро буде Перемога, і весь світ буде приїжджати в Україну, щоб надихнутися чимось автентичним. Тому нам просто необхідно робити якусь красу для того, щоб привернути увагу. Бо знаєте, людина зацікавлюється чимось більше, коли вона бачить щось масштабне. До прикладу, всі знають що таке писанка, але коли роблять величезну писанку, то всі одразу зацікавлюються, і хочуть писати писанки.

А великі мотанки, я думаю, це цікава ідея. Можливо комусь треба буде поставити подібну ляльку в Торговому центрі чи ще десь. Тому, дасть Бог, буде мирний час, та будуть проводити виставки, ярмарки. Тож було б круто зробити до тих подій якісь свої незвичайні роботи.

Звісно, що зберігати гігантські мотанки вдома у мене сильно не має де, але хоча б концепцію розробити на майбутнє потрібно. Адже мотанок багато є різних, і можна було б кожного виду зробити в людський зріст. Така лялька надихає», - пояснила Юлія.

При створенні мотанок майстриня каже, найголовніше для неї – це передати автентичне вбрання.

«В мотанці для мене найголовніше передати автентичний одяг. Щоб було максимально стилізовано під той час, щоб була стилізована сорочка, спідниця, плахта, хустиночки. Щоб було максимально схоже на те, як наші жінки вдягалися. Ну і плюс, щоб це були натуральні тканини з українським мотивом, вишиваночкою.

Я дуже люблю робити мотанки в червоних, білих та чорних кольорах, тобто традиційних. А взагалі, якщо копнути в історію вишивки, то саме на Вінниччині, на Поділлі, були найбільш поширені ці кольори у вишивці – червоний, чорний та білий. Але по факту, все буває по-різному, залежить від настрою», - поділилася майстриня.

Цікаво, що побачити мотанку вінничани зовсім скоро зможуть на власні очі.

«Велику мотанку десь за кілька днів можна буде побачити в районі Замостянської, в районі ринку «Маки», вона буде стояти на вулиці і кожен зможе зробити собі світлину біля неї», - проанонсувала Юлія.

Вінницька майстриня зробила гігантську ляльку-мотанку

Вінницька майстриня зробила гігантську ляльку-мотанку - фото 2

Вінницька майстриня зробила гігантську ляльку-мотанку - фото 3

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Yulia Marchenko