15 груд. 2022 11:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Економіка
0

188

0

Вінницька область - у трійці за витратами на генератори в Prozorro

Вінницька область - у трійці за витратами на генератори в Prozorro

Найбільше — 247 генераторів на 62,4 млн грн придбало КП «Вінницяміськтеплоенерго»


Вінницька область - у трійці за витратами на генератори в Prozorro

За 11 місяців цього року у Вінницькій області через Prozorro придбали 784 генератори за 144 млн грн. Найбільше — 247 генераторів на 62,4 млн грн придбало КП «Вінницяміськтеплоенерго». Усі генератори замовили в ФОП Лук’ян М. Ф.

Про це повідомляє проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine.

Із початком холодів росія цілеспрямовано атакує об’єкти генерації та постачання електричної енергії. Відсутність електрики значно підвищила попит на генератори, зарядні станції, акумулятори, сонячні панелі, павербанки та інвертори. Дефіцит цих товарів в Україні викликав зростання цін та імпорту, оскільки більшість із них завозять з-за кордону. На початку листопада уряд ухвалив постанову, яка звільняє від сплати ПДВ та ввізного мита імпорт електрогенераторів, трансформаторів, акумуляторів та іншої апаратури для енергетики. А 13 грудня їх звільнили від мита й ПДВ на законодавчому рівні

«Вартість генераторів, які купували в Prozorro протягом року зросла в 2-3 рази. Наприклад, бензиновий генератор «Кентавр КБГ258а» потужністю 2,5 кВт у лютому в Prozorro коштував 6,4 -7,8 тис. грн, а в листопаді — вже 15,9 тис. грн. Водночас ціни в Prozorro часто принаймні на декілька тисяч гривень нижчі, ніж на комерційному ринку», - пояснює аналітик проєкту DOZORRO TI Ukraine Ярослав Пилипенко.

Загалом станом на початок грудня в Україні через Prozorro купили 10 272 генератори на 1,5 млрд грн. Ще не завершилися листопадові аукціони на генератори на 227 млн грн. А в грудні вже оголосили таких закупівель на понад 900 млн грн.

Лідером в Україні за кількістю придбаних генераторів є Київська область, на яку припадає четверта частина (майже 2,6 тисячі) від загальної кількості генераторів на Prozorro. На другому місці Дніпропетровська область - 860 пристроїв на 196,6 млн грн. Третю сходинку посіла Вінницька область із 784 пристроями за 144 млн грн.

247 генераторів на 62,4 млн грн у Вінницькій області придбало КП «Вінницяміськтеплоенерго».

КП «Вінницяміськтеплоенерго» забезпечує теплом приблизно 80% споживачів міста. Підприємство придбало 212 генераторів польської фірми «Fogo» потужністю від 7,7 до 176 кВт. Прямий договір підписали з ФОП Лук’ян М. Ф. Контракт уклали у вересні, початкова його сума становила 32,5 млн грн. А вже в листопаді суму договору знизили на 2,4 млн грн через звільнення від сплати ПДВ та ввізного мита. Ще 32 генератори тієї ж польської фірми «Fogo» за спрощеною процедурою КП «Вінницяміськтеплоенерго» придбало в серпні. Єдиним учасником тієї закупівлі також став ФОП Лук’ян М. Ф., а його цінова пропозиція була лише на 2 копійки нижчою від очікуваної вартості та становила 3,3 млн грн. 3 генератори FG Wilson Perkins P900E1 потужністю 720 кВт підприємство придбало в кінці листопада. Вартість одного такого генератора склала 9,6 млн грн. На відкриті торги знову подався лише ФОП Лук’ян М. Ф. ФОП Лук’ян М.Ф. та його ж ТОВ «КОМПАНІЯ УКРСЕРВІС» фігурували у розслідуванні Центру журналістських розслідувань щодо продажу електротоварів, виготовлених в окупованому Криму.

Відділ освіти Гайсинської міської ради закупив 27 генераторів на 608 тис. грн. Відділ закупив 20 бензинових генераторів WERK WPG 3600 потужністю 2,8 кВт. Вартість одного становила 21,9 тис. грн. Прямий підряд уклали з ФОП Липач Л.П. Цей підприємець поставив ще 6 генераторів за двома іншими контрактами (перший, другий). У серпні управління придбало ще один генератор «Forte» за 16,1 тис. грн.

Заклад культури «Вінницька міська централізована бібліотечна система» - 20 генераторів на 1,4 млн грн. Установа придбала 20 бензинових генераторів польської фірми «Fogo» потужністю 6,2 кВт по 69,9 тис. грн кожен. Пряму угоду уклали з тим самим ФОП Лук’ян М. Ф.

Вінницька область - у трійці за витратами на генератори в Prozorro

Вінницька область - у трійці за витратами на генератори в Prozorro - фото 2


Довідка.

Transparency International Ukraine – акредитований представник глобального руху Transparency International, який з 2012 року допомагає Україні ставати сильнішою. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах.

ТІ Україна допомогла створити та згодом передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі, eHealth та Prozvit. Також команда впровадила Рейтинги прозорості та підзвітності міст, розбудувала спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями та співзаснувала коаліцію RISE UA, що захищає доброчесність і ефективність у відбудові.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, графіка - сайту dozorro