23 берез. 2023 09:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Місто
0

157

0

Вінницькі історики показали печатку дворічних жіночих курсів при міському училищі

Вінницькі історики показали печатку дворічних жіночих курсів при міському училищі

Педагогічні жіночі курси відкрилися 15 вересня 1910 року


Вінницькі історики показали печатку дворічних жіночих курсів при міському училищі

Музей Вінниці представив печатку педагогічних дворічних жіночих курсів при Вінницькому двокласному міському училищі. Напис на печатці російською мовою, також на ній зображений герб Російської імперії.

Про це повідомляється на сторінці музею.

Розвиток початкової освіти в Російській імперії на рубежі ХІХ–ХХ ст. гальмувався нестачею педагогічних кадрів. Щоб прискорити професійну підготовку вчителів для початкових училищ Міністерство народної освіти 31 березня 1900 р. (тут і далі дати за юліанським календарем) затвердило «Правила про педагогічні курси для підготовки вчителів і вчительок», за якими створювались однорічні курси при міських училищах, жіночих гімназіях і прогімназіях.

Згодом розроблено «Правила про дворічні і трирічні курси» (від 29 червня 1907 р.), згідно з якими вчителів готували за скороченими навчальними програмами вчительських семінарій. На курси приймали випускників міських і сільських училищ, навчання було безкоштовним.

На 1912 р. у Київському навчальному окрузі діяло 15 педагогічних курсів за Правилами 1907 р., зокрема 4 – у Подільській губернії (чоловічі в Кам’янці Подільському, Балті і Проскурові та жіночі у Вінниці).

Педагогічні жіночі курси відкрилися 15 вересня 1910 р. при Вінницькому двокласному міському училищі, яке функціонувало з 1869 року. Училище займало 2 корпуси, розташовані на ділянці на розі вулиць Поштової (згодом Миколаївський проспект, нині Соборна) і Пушкінської (нині Сковороди): старий одноповерховий (у районі сучасного готелю «Поділля») і збудований на початку ХХ ст. двоповерховий (з фасадом на головну вулицю).

На провадження курсів виділялося 4 тис. руб. На навчання приймали 32 особи. Завідувачем курсів з 1912 р. був Микола Лебедь, випускник вчительського інституту. У 1918 р. (ймовірно, останній рік існування курсів) випускний іспит тут включав такі дисципліни: закон Божий із церковнослов’янською мовою; педагогіку, дидактику та «училищезнавство»; математику (арифметику, алгебру, геометрію) «з методикою арифметики»; історію; географію; фізику, природознавство і гігієну; співи; малювання; чистописання; гімнастику. У свідоцтво також вносилась оцінка за практичні заняття у початковій школі.

Поглянемо на рівень підготовки вчителів, які викладали на курсах у 1912 р. Математик Сергій Лебедєв, природник Юхим Ющенко і російський мовник Іван Табарук мали дипломи вчительського інституту. Законовчитель Мелетій Теравський і вчитель співів Георгій Машкевич були випускниками духовної семінарії, вчитель гімнастики відставний полковник Микола Дедюлін закінчив юнкерське училище, ще один вчитель російської мови Михайло Кашинський закінчив духовну академію, а вчитель графічного мистецтва Корнилій Савенко – художнє училище. У педагогічному колективі була і жіноча частина – вчителька історії і географії Ольга Кремінська, випускниця інституту, та наглядачки Неоніла Іванова, яка мала звання вчительки народних училищ, і Марія Кенігсбергер, випускниця гімназії.

Вінницькі історики показали печатку дворічних жіночих курсів при міському училищі

Вінницькі історики показали печатку дворічних жіночих курсів при міському училищі - фото 2

Вінницькі історики показали печатку дворічних жіночих курсів при міському училищі - фото 3

Вінницькі історики показали печатку дворічних жіночих курсів при міському училищі - фото 4

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото музею