5 верес. 2022 15:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

308

0

Війна та серцево-судинні хвороби. Як вберегтись від інсульту розповідає лікар-кардіолог у Вінниці

Війна та серцево-судинні хвороби. Як вберегтись від інсульту розповідає лікар-кардіолог у Вінниці

Що робити, щоб тиск «не стрибав»? Які симптоми сигналізують про потреби негайного звернення до лікаря-кардіолога? Як убезпечити себе від інсульту? Відповіді - в інтерв’ю з лікарем-кардіологом ЛДЦ "Меділюкс" Михайлом Легойдо


Війна та серцево-судинні хвороби. Як вберегтись від інсульту розповідає лікар-кардіолог у Вінниці

Постійні стрес та тривожність, через війну в Україні, провокують загострення серцево-судинних захворювань.

За словами лікаря-кардіолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Михайла Легойди, ще до активної активної фази війни в Україні була невтішна статистика смертності від серцево-судинних захворювань.Після її початку динаміка буде погіршуватися.

Війна та серцево-судинні хвороби. Як вберегтись від інсульту розповідає лікар-кардіолог у Вінниці

Що робити, щоб тиск «не стрибав»? Які симптоми сигналізують про потреби негайного звернення до лікаря-кардіолога? Як убезпечити себе від інсульту? Що сьогодні в аптечці повинен мати кожен українець?

Відповіді на ці та інші питання читайте в інтерв’ю з лікарем.

З чим сьогодні найчастіше звертаються вінничани та гості міста до лікаря-кардіолога?

На що бідкаються пацієнти можна перераховувати не одну годину, проте давайте виділимо основне.

Прослідковується цікава тенденція характеру скарг згідно віку. Люди середнього та старшого віку часто звертаються по допомогу із потребами нормалізації артеріального тиску, або за корекцією лікування, що вже було призначено.

На другому місці слід зазначити часту появу скарг на болі в ділянці серця, що можуть бути як пов'язані із серцем, так і кардіалгії - біль в лівій половині грудної клітини, що не пов'язана з ураженням артерій серця.

Завершує трійку найпоширеніших симптомів - відчуття серцебиття. Саме молоді люди найчастіше мають таку скаргу.

Варто зазначити, що на сьогодні існує дуже велике різноманіття симптомів та скарг, з якими можуть звернутись пацієнти.

Крім вищесказаного можуть бути і головні болі, запаморочення, відчуття перебоїв у роботі серця і т.д.

Як вважаєте, війна провокує загострення серцево-судинних хвороб?

Безсумнівно. Загострення серцево-судинних хвороб провокує безліч факторів, починаючи від підвищення рівня загального емоційного хвилювання населення, закінчуючи відсутністю адекватної, або й взагалі будь-якої медичної допомоги.

Перегляд новин, читання преси, перебування у зоні активних бойових дій - все це сприяє емоційному навантаженню та постійному стресі. Внаслідок цього збільшується коливання артеріального тиску та призводить до збільшення ризику виникнення інсульту чи інфаркту.

Ще до повномасштабної війни в Україні серцево-судинні захворювання були головною причиною смертності серед населення і займали близько 64,3 % (за даними Глобального тягаря хвороб (GBD — Global Burden of Disease) за 2019 рік).

На жаль, зараз ця цифра буде зростати.

Як убезпечити себе від інсульту? Адже через стрес тиск «стрибає» і у молодих, і людей старшого віку.

Перше, що варто запам'ятати - не варто боятися звернутися до лікаря. Саме лікар допоможе діагностувати проблему та знайти шляхи до її вирішення. Друге - не варто боятися прийому препаратів, які відносяться до групи заспокійливих. Контрольований прийом цих препаратів не викликає звикання.

Також важливо зрозуміти, що не тільки стрес або тиск може бути причиною виникнення інсульту. Варто зазначити, що надмірна вага, різного роду аритмії (порушення ритму серця), порушення рівня холестерину крові, цукровий діабет, а також шкідливі звички (особливо куріння) різко підвищують ризики виникнення серцево-судинних захворювань.

Які ліки, як швидку допомогу від високого тиску, повинен мати у своїй аптечці кожен українець?

Для початку слід запам'ятати одну просту істину: таблетки від тиску потрібно приймати щодня, тільки тоді буде повноцінний ефект від лікування.

Коли все таки трапився гіпертонічний криз, тоді в якості швидкої допомоги можна використати такі препарати як: каптоприл (усім відомий каптопрес), ніфедипін (таблетки або краплі), пропранолол (анаприлін).

Якщо підвищений тиск супроводжується болями у грудях, можливе застосування препаратів групи нітратів (спреї): нітромінт, ізо-мік. Ліки необхідно застосовувати сублінгвально (під язик) для настання якомога швидшого ефекту.

Слід зазначити, що препарати на випадок загострення необхідно підбирати індивідуально, це означає, що вам варто заздалегідь обговорити з лікарем як діяти у тому чи іншому випадку.

Хотілося б наголосити, якщо вам не вдається самостійно впоратися із високим тиском, без зволікання звертайтеся по медичну допомогу.

Війна та серцево-судинні хвороби. Як вберегтись від інсульту розповідає лікар-кардіолог у Вінниці  - фото 2

Певно тонометр у домашній аптечці мають далеко не всі, на які симптоми обов’язково звернути увагу, щоб не пропустити інсульт? Які «червоні прапорці» сигналізують про необхідність негайного звернення до лікаря?

Перевірити "червоні прапорці" нам допоможе досить просте правило "FAST", що у перекладі з англійської означає "швидко".

Обличчя (Face) – обличчя, що опускається або сповзає з одного боку (оніміння). Людина не може симетрично показати зуби або посміхнутися.

Руки (Arms) – в одній руці з‘явилася раптова слабкість, або вона зовсім перестала рухатися. Мовлення (Speach) – порушення мови, зміна тембру голосу. Людина не може чітко вимовити фразу.

І завершальним є Час (Time) – якщо присутні згадані симптоми, необхідно терміново викликати швидку допомогу. Як супутні симптоми також можлива поява порушення ходи, сильний головний біль та запаморочення.

Чи можна якось профілактикувати інсульт? Декілька порад

Перша і основна порада - контроль артеріального тиску. Друга: якщо ви хворієте на так звану миготливу аритмію, обов'язково необхідно приймати спеціальні препарати, які розріджують кров (звичайна ацетилсаліцилова кислота тут не допоможе).

Третє: контроль рівня холестерину та рівня цукру в крові (для пацієнтів із цукровим діабетом). Контролюйте масу тіла, будьте фізично активними, забудьте про шкідливі звички, харчуйтеся збалансовано і проблеми зі здоров'ям будуть обходити вас стороною!

Записатись на прийом до лікаря-кардіолога ЛДЦ «Меділюкс» Михайла Олеговича Легойди можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 067 33 77 697.

Війна та серцево-судинні хвороби. Як вберегтись від інсульту розповідає лікар-кардіолог у Вінниці  - фото 3