5 берез. 2023 15:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

942

0

Вибухотехнік з Вінниччини розповіла про розмінування на деокупованих територіях України

Вибухотехнік з Вінниччини розповіла про розмінування на деокупованих територіях України

Карина Ковальчук разом із колегами розміновувала Київ, Бучу, Гостомель та Ірпінь


 Вибухотехнік з Вінниччини розповіла про розмінування на деокупованих територіях України

Інспектор відділу вибухотехнічної служби ГУ НП у Вінницькій області Карина Ковальчук – єдина дівчина у підрозділі. Вона разом із колегами розміновувала Київ, Бучу, Гостомель та Ірпінь.

Про роботу вибухотехніка, відрядження до деокупованих територій, роботу на місцях падіння уламків ракет та збір доказів воєнних злочинів Росії – йдеться у матеріалі Суспільне Вінниця.

За словами Карини, розміновувати доводилося різні об’єкти й території.

«Після летальних випадків, люди обережні. Не заходять, телефонують нам, поки ми зайдемо і перевіримо», – каже Карина Ковальчук.

Небезпечні «сюрпризи» вороги залишали скрізь. Від дитячого ліжка – до підʼїздів та вікон.

«Біля дитячого ліжка була частина підривача. Якщо на нього наступити були б проблеми. Розтяжки при вході в підʼїзд, на вікнах. При відкритті дверей або вікна спрацьовує», – пояснила Карина.

 Вибухотехнік з Вінниччини розповіла про розмінування на деокупованих територіях України

Працюють вибухотехніки в бронежилетах та шоломах. Але іноді доводиться одягати спеціальні костюми вагою майже 40 кілограмів. Вони необхідні в окремих випадках: коли потрібно підійти, знешкодити чи перенести особливо небезпечний предмет.

«За неофіційною інформацією наших колег, в положенні на колінах костюм витримує вибух гранати Ф-1 на відстані метра», – розповів вибухотехнік Олександр Марченко.

На деокупованих територіях Карина працювала понад місяць. Каже, що прокидались зі сходом сонця. Іноді довелось братись за роботу, повертаючись із завдань.

«З Гостомеля їхали іншою дорогою. З асфальту стирчав «град». Машини проїжджали, ми помітили. Він був небезпечний», – згадала Карина.

Наразі несе службу на Вінниччині. У складі групи виїздить на місця падіння уламків ракет. Обстежує, виявляє та збирає докази.

 Вибухотехнік з Вінниччини розповіла про розмінування на деокупованих територіях України - фото 2

«Заступаємо на добове чергування. Якщо, не дай Боже, якийсь приліт, то нам треба встановити наскільки воно небезпечне. Якщо спрацювало ППО, уламки в полі, то ми виїжджаємо, починаємо працювати та збираємо докази», – розповіла вибухотехнік.

Серед раритетів і уламки російських ракет, які впали на Вінниччині. Свою професію Карина не вважає чоловічою. Її, каже, обрала свідомо і виконує всі завдання на рівні з колегами чоловіками. Роботи у вибухотехніків ще дуже багато.


Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Суспільне Вінниця

title