4 лют. 2021 09:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Інтерв'ю
0

247

0

Як і коли на Вінниччині проводитимуть вакцинацію від COVID-19: інтерв’ю Ольги Задорожної

Як і коли на Вінниччині проводитимуть вакцинацію від COVID-19: інтерв’ю Ольги Задорожної

Ольга Задорожна дала профільне інтерв’ю з усіма прогнозами та алгоритмами роботи щодо вакцинації від коронавірусу


Як і коли на Вінниччині проводитимуть вакцинацію від COVID-19: інтерв’ю Ольги Задорожної

За прогнозами обласних фахівців, у травні цього року від «ковіду» можуть вакцинувати півтора мільйони населення Вінниччини. Стартує вакцинація вже з другої половини лютого. Для цього створено 20 мобільних бригад.

Як вони будуть працювати, хто першим отримає вакцину, як і де зберігатися вакцина, хто виробник вакцини, якою проводитимуть щеплення в Україні. З цими питаннями редакція Вінниця.info звернулася до Ольги Задорожної, директора Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької облдержадміністрації.

Як і коли на Вінниччині проводитимуть вакцинацію від COVID-19: інтерв’ю Ольги Задорожної

Ольга Задорожна дала профільне інтерв’ю з усіма прогнозами та алгоритмами роботи.

- Бригади створені, перевірені. Працювати будуть лікарі первинного рівня, які фактично дотичні до будь-якої вакцинації. Це підготовлений персонал. Але спочатку всі мають пройти відповідні курси по вакцинації від «ковіду», адже до кожної вакцини є своя інструкція, свої терміни зберігання та правила використання.

В одній бригаді працюватиме не один лікар, а по-двоє. Тобто, один працює, інший - на заміні, плюс три медичних сестри та два водія. На перший час створено 20 таких бригад, потім додаються ще 34 подібних. Вони вже розподілені чітко і територіально. Як і на чому будуть пересуватися? На сімейну медицину протягом року придбали 122 автомобіля. А за останніх два роки – 157-м а. Плюс те, що мала «первинка» ще з минулих. Автівок більше, ніж достатньо. Пам’ятаєте, були мобільні бригади по ПЛР-діагностиці? Коли приїздили до пацієнтів. На сьогоднішній день нагальних потреб у таких бригадах немає. Вони, звісно працюють, вони є, але вони виїжджають до важких пацієнтів, до людей похилого віку, до інвалідів, дітей до 10 років. Але, такого масового виїзду, як було раніше, сьогодні немає, - пояснює Ольга Іванівна.

Як і коли на Вінниччині проводитимуть вакцинацію від COVID-19: інтерв’ю Ольги Задорожної  - фото 2

Початок вакцинації на Вінниччині очікують від другої половини лютого

- Десь з другої половини очікуємо надходження перших вакцин. Вони будуть надходити централізовано з Міністерства охорони здоров’я. У нас є чітка дорожня карта, яка розроблена Міністерством. Є наказ, який датувався кінцем грудня минулого року. Вакцинація буде відбуватися у п’ять етапів. Перший – основний. Він для тих мобільних бригад, які будуть працювати з пацієнтами, які будуть вакцинувати населення. Для чого це зроблено? Для того, щоб медики власним прикладом показали, що таке вакцина. По-друге, медики мають бути захищені.

Перший етап буде включати не лише ці бригади. А й працівників які працюють в «ковіді». У нас по області визначено 25 опорних лікарень, в яких медики працюють у безпосередньому спалаху захворювання. Вони мають контакт з пацієнтами. Ми їх зобов’язані захистити. Ви знаєте, скільки у нас випадків було захворювання серед медиків. Є втрати серед них. Нажаль, втратили 13-ть - одних з найкращих. Вони загинули на робочому місці, отримавши захворювання на «ковід». Крім того, до першого етапу також включаються повністю всі працівники екстреної медичної допомоги - водії також. Це знову ж передній план. Передова нашої медицини. І вони не знають, з яким пацієнтом матимуть справу. Адже, і інфаркт, і інсульт, тромбози, може діагностуватися поряд з «ковідом». Саме це захворювання дає такі серцево-судинні ускладнення.

Також, найбільш вразлива у нас верства населення – це підопічні, які знаходяться у будинках-інтернатах. Найважче дається ця інфекція людям похилого віку. Тому в першому етапі вакцинуватимуть їх, і хто надає їм допомогу.

Всього, перший етап буде складати близько 9300 осіб. Вони вже вивірені, списки затверджені. Фактично, люди мають надати усвідомлену згоду на вакцинацію. І, більше, як 50% від цих перерахованих категорій, уже її надали. Процес триває, - продовжує Ольга Іванівна.

Як і коли на Вінниччині проводитимуть вакцинацію від COVID-19: інтерв’ю Ольги Задорожної  - фото 3

Вакцину Вінниччина отримає від Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка надала допомогу Україні

- Це вакцини від «Pfizer» та «Moderna». Якщо «Файзер» британського виробництва, то «Модерна» американського. Це ті вакцини, якими вакцинуються у Європі та США. Вони розпочали роботу набагато раніше за нас. Тому вакцини якісні та підготовлені. Вакцина для мешканців нашого регіону - центральна. Вона зберігається, як центральний компонент на рівні Республіканського центру, у Києві. Там створені всі умови. Є відповідні холодові установки. Завозити їх будуть до нас партіями. Перша зайде на тиждень, і буде надалі ділитися по тижням. Її зберігання дозволяється лише в окремих холодильниках, від будь-яких інших вакцин. Це може бути звичайна холодильна установка. Максимум до плюс 5 градусів. Сумки-холодильники є у кожної мобільної бригади. Зауважу, для вакцинації необхідне окреме приміщення. Пункти тимчасового щеплення вже обладнані в кожному центрі первинної медико-санітарної допомоги. Ця вакцинація не має пересікатися з рутинною: кір, дифтерія, те, що стандартно проводиться. Наприклад, перша партія зайшла, вакцинувалися. Лише після цього заходить друга партія. І так далі, - пояснює Задорожна.

Як і коли на Вінниччині проводитимуть вакцинацію від COVID-19: інтерв’ю Ольги Задорожної  - фото 4

Другий етап вакцинації розпочнеться через місяць-півтора. Коли максимально охоплять перший

- Другий етап, він вже розширений. До нього входять всі медичні працівники, які, можливо і не стикаються із «ковідом». У будь-якому закладі реєструється таке захворювання. Наприклад, поступає пацієнт, йде діагностика і в цей час жоден з медиків не застрахований. Тому будуть вакцинуватися працівники первинного рівня по всій області. Серед населення будуть вакцинуватися люди, віком старше 80-ти років. Також почнуть долучатися працівники освіти. За підрахунками, охопимо понад 88 тисяч населення.

До третього етапу входять люди від 65-ти років. Четвертий етап – все інше населення. І так далі, - перераховує керівник департаменту охорони здоров’я.

Як і коли на Вінниччині проводитимуть вакцинацію від COVID-19: інтерв’ю Ольги Задорожної  - фото 5

В Україні відмовилися від примусової вакцинації так, як було запропоновано у країнах Європи та США - коли це відбувалося на зупинках, торгових центрах

- Для нашої країни це нереально. Тому і розподілили по етапам. Вакцинація може завершитися у травні цього року. Майже півтора мільйони населення. Зараз отримуємо дзвінки сімейних лікарів, які спілкуються із своїми пацієнтами. Ті надають згоду на вакцинацію, - підкреслила Ольга Іванівна.

Щодня у 6 - 10 осіб на Вінниччині повторно підтверджують «ковід»

- Ми живемо в «ковіді» з кінця березня минулого року, коли в області офіційно почали фіксувати цей діагноз. Фактично рік ми живемо в умовах пандемії. І маємо більше інформації про цю хворобу. Імунітет є, але не такий стійкий, як би хотілося. Взагалі, вірусні захворювання дуже специфічні. У тому напрямку, що стійкого імунітету, навіть, на прикладі з сезонним грипом груп А та Б, вони не утворюють. І це особливість вірусів та нашої імунної системи. Віруси, самі по собі дуже швидко мутують. Організм не встигає до них пристосуватися. Тому рутинна вакцинація від грипу рекомендована щорічно. Або, в період епідеміологічного загострення. Те саме і з «ковідом». Але до нього імунітет досить не стійкий. І залежить від організму самої людини. У когось виробляються антитіла, які тримаються до півроку. І це є науково підтверджено. Але імунітет може бути і нестійкий - від місяця, до трьох. І говорити, якщо перехворів, і більше не захворієш, немає сенсу. Адже, якщо відбулися дуже чіткі контакти з хворим, то може бути повторне зараження. І вони фактично кожного дня у нас реєструються від 6 до 10 осіб. Є ті, хто перехворів у березні минулого року, і знову заразилися. Суспільно-громадський імунітет, він, звичайно, формується, але він не такий стійкий, як би хотілося. Повторні зараження по клініці, вони навіть важчі, аніж первинні.

Як і коли на Вінниччині проводитимуть вакцинацію від COVID-19: інтерв’ю Ольги Задорожної  - фото 6

На Вінниччині медики направляють зусилля на постковідну реабілітацію.

- Збільшилася кількість випадків серед дітей. Ми говоримо більше про підлітковий вік. Є важкі випадки людей віком від 30 років. Якщо раніше звертали у вагу на людей старшого віку «65+», то сьогодні однозначно помолодшав. І став більш агресивним. Але, варто зауважити, що кількість пацієнтів у наших закладах не збільшилася тому, що вже існує дуже чіткий алгоритм та напрацьовані схеми лікування. Ми користуємося міжнародними протоколами. Тепер ми направлені на те, щоб створювати не «ковідні» ліжка, а постковідні ліжка, - констатує Задорожна.

У наступних публікаціях Вінниця.info розповість, що таке постковідна реабілітація та де в області її можна пройти.

Як і коли на Вінниччині проводитимуть вакцинацію від COVID-19: інтерв’ю Ольги Задорожної  - фото 7

Як і коли на Вінниччині проводитимуть вакцинацію від COVID-19: інтерв’ю Ольги Задорожної  - фото 8

Нагадаємо, раніше Вінниця.info писала про 5 етапів вакцинації, яку планують організувати протягом 2021-2022 років.



Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info