3 верес. 2022 13:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Новини компаній
0

170

0

Як обрати та купити VPS хостинг в Україні

Як обрати та купити VPS хостинг в Україні

Потужний VPS-хостинг задовольняє потреби більшості проектів, навіть з дуже високими вимогами


Як обрати та купити VPS хостинг в Україні

У вас великий проект з великим навантаженням – можливо, варто купити VPS. Також розглянути цей варіант варто у випадку, якщо ви потребуєте особливих налаштувань серверу чи встановлення власного програмного забезпечення.

Як обрати та купити VPS хостинг в Україні

Що таке віртуальний виділений сервер

Зазвичай потужний VPS-хостинг задовольняє потреби більшості проектів, навіть з дуже високими вимогами. Якщо коротко підсумувати, що таке VPS, то це окремий сервер, тільки не фізичний, а віртуальна емуляція. Її розгортають на звичайному сервері, де кілька віртуальних машин ділять рерсурси однієї фізичної.

Це – компроміс між ціною і можливостями. Оскільки сучасні фізичні сервери дуже потужні, зазвичай занадто потужні для більшості проектів, то і коштує їх використання дуже дорого. Віртуальний виділений сервер VPS дозволяє виділити стільки ресурсів, скільки потрібно проекту, і не сплачувати за зайве.

Особливо ця перевага виражена в разі, якщо сервери хостяться не на одному фізичному комп’ютері, а у хмарі, яку підтримує багато машин. Тоді проект може відбирати ресурси гнучко, а не купувати пакет з запасом. Проекти, де навантаження нестабільне, можна навіть вимикати вночі, на вихідні або в будь-який день тижня, що дуже зручно для розробки.

Існують і інші переваги VPS-сервера:

  • користувач отримує права root, що дозволяє перезавантажувати VPS незалежно від інших, а також встановлювати свої програми;
  • можна користуватися своєю операційною системою. Там, де є обмеження в силу властивостей сервера, її можна розгорнути як гостьову;
  • віртуальний сервер не залежить від перенавантажень у “сусідів”, оскільки його ресурси жорстко за ним закріплені;
  • можна робити власні налаштування;
  • існує можливість будувати власну, більш надійну систему безпеки.

Натомість адміністрування віртуального виділеного сервера потребує навичок, оскільки по замовчуванню лягає на того, хто користується сервером. Якщо немає можливості виділити адміністратора в команді, ні в кого немає потрібних знань, є вихід. В таких випадках замовляють послугу керованого хостингу, і сервер адмініструє співробітник хостинг-провайдера.

Як обрати та купити VPS хостинг в Україні - фото 2

Як обрати VPS-хостинг

Купити VPS в Україні – не значить придбати сервер виключно на українській території. У багатьох провайдерів є місця в дата-центрах по всьому світу. Краще обирати фізичну близькість до своєї цільової аудиторії. Наприклад, якщо аудиторія знаходиться в США, то і сервер має бути десь в Північній Америці. Це дозволить уникнути затримок при завантаженні сайтів саме у цих відвідувачів.

Як вибрати якісний VPS-хостинг: обрати правильний тип серверу і правильного провайдера.

Обираємо сервер

Перш за все, треба визначитись, який VPS вибрати. Існує кілька різних тиів віртуалізації, але різниця між ними для користувача полягає в головному: деякі дають більшу свободу щодо встановлення програмного забезпечення, керування сервером, а інші більш потужні. Тут треба вивчити конкретну пропозицію.

Хмара чи фізичний сервер

Хмара найбільше підходить для проектів з непередбачуваними навантаженнями:

для розробки;

стартапів;

великих інтернет-крамниць з напливами під час розпродажу чи сезонними.

Якщо ви не можете точно передбачити, скільки ресурсів потрібно, хмара може вам підійти. Також у хмарних VPS вища надійність. У випадку несправності одного з серверів, що живлять хмару, його навантаження беруть на себе інші. Хмарний сервіс може бути дорожчим.

Фізичний сервер може бути цілком достатнім для більшості проектів зі стабільним навантаженням і передбачуваним розвитком.

Wndows чи Linux

Більшість віртуальних серверів підтримуються ОС Linux, але є деякі випадки, коли конче потрібна саме Windows. Це трапляється тоді, коли проект потребує підтримки продуктів Microsoft.

Треба заздалегідь вивчити, яку операційну систему дозволяє обраний сервер.

Обираємо провайдера

Вибрати VPS-сервер недостатньо. Важливо, щоб вам було комфортно співпрацювати з хостинг-провайдером, який його надає.

Крім вивчення відгуків в інтернеті, можна дізнатися деякі речі:

як працює служба підтримки. Достатньо туди просто зателефонувати чи написати, і подивитись, як швидко та якісно отримаєте відповідь;

який аптайм. Це – показник, що відображає час доступності сайтів на цьому хостингу від ввімкнення серверів. Аптайм ніколи не складає 100%, але показник має бути 97-99%;

чи можна швидко збільшити споживання ресурсів, якщо проекту стане тісно, і чи позначиться це на роботі сайтів. Це не стосується хмарних серверів, оскільки вони за визначенням розраховані на те, щоб міняти обсяги споживання в будь-який момент.

Нарешті, у багатьох провайдерів є можливість скористатися пробним безкоштовним періодом або періодом, протягом якого можна повернути гроші, якщо обраний VPS не підійшов.