16 груд. 2021 14:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

709

0

Як правильно варити профільну трубу?

Як правильно варити профільну трубу?

Профільні труби можуть мати широкий спектр габаритів


Профільні труби широко застосовуються для створення конструкцій, коли важливий такий параметр, як мала вага.

Нюанси зварювальних робіт труб профільного типу

Профільні труби можуть мати широкий спектр габаритів. Наприклад, дуже затребувана труба 60х60.

Товщини стінки можуть значно варіювати. Що цей показник, то більше складнощів виникає у процесі зварювання. Він таїть багато нюансів. Тому такі важливі не лише теоретичні знання, а й практичний досвід.

Зварювання профільних труб, якщо мають місце тонкі стінки, дуже примхливе. Важливо дотриматися двох параметрів:

  • сила струму повинна відповідати допустимому діапазону показників від 10 до 60 А;
  • працюють із ними з електродами з діаметрами від 0,5 до 2 мм;
  • припустимо лише один прохід у тому місці, де відбувається з'єднання сусідніх елементів конструкції.

Новачки часто не враховують, що якість шва залежить від вправності та швидкості робіт. Процес рекомендується завершити доти, коли охолонуть сполучні кромки деталей. Якщо ваша навичка ще недостатньо розвинена, то краще зупинити свій вибір на електродах рутилового типу. Саме вони дозволяють зварювати перервним методом без втрати якісних характеристик шва.

Також на параметри впливають особливості зварювальних робіт у тому випадку, коли йдеться саме про профільний різновид труб. Враховувати треба не лише товщину стінок цього сортового металопрокату.

Під час зварювання слід пильно стежити, щоб краплі розплавленого металу не потрапляли всередину за умови, що труби повинні зберігати порожнистість.

Також високотемпературні дії призводять до більших деформацій, ніж у круглих аналогів.

Доведеться пильно стежити за тим, як відбувається формування валика шва і виробляти строго рівномірне нагрівання металу при виконанні з'єднань торцевого типу. Інакше в кутах виникатиме велика напруга, що погано позначиться на терміні служби

Які способи зварювання допустимі

Затребувані наступні варіанти зварювання профільної труби:

  • ручне зварювання дугового типу;
  • зварювання електродугового типу із застосуванням газового захисту;
  • зварювання газового типу;
  • інверторний тип зварювання.

Допомагає підвищити довговічність та якість зварного шва трансформаторні або інверторні апарати для зварювальних робіт. Значно полегшують роботу та різноманітні пристосування. До цієї категорії пристроїв відносять кутники магнітні. Вони дозволяють суворо дотримуватись вимог зварювання сусідніх елементів конструкції під необхідними кутами.

Професійні зварювальники широко застосовують спеціалізовані центратори. З їхньою допомогою поєднати центральні осі сусідніх елементів при зварюванні в торцях не складе труднощів. Також допоможуть звичайні струбцини, але потрібна рівна поверхня для необхідного рівня фіксації.

Важливо пам'ятати, що для роботи з трубами профільного типу з товщиною стінки понад 4 мм потрібна підготовча робота. Торці слід акуратно зачистити та грамотно знежирити.

Далеко не всі електроди підійдуть для цього виду робіт. Інакше ви не отримаєте поєднання потрібного рівня міцності. При товщині стін профільної труби понад 4 мм беруться стрижні 2-3 мм. Сила струму повинна бути в апараті для зварювання 50 – 60 А.

Вибирайте якісне обладнання, витратні матеріали та суворо дотримуйтесь усіх рекомендацій, що описані вище. Тільки в цьому випадку якість та естетичний вигляд створеного вами шва не викличе і тіні нарікань. Особливо це важливо при їхньому торцевому типі.