7 квіт. 2022 13:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

97

0

Як українці святкують Масляну

Як українці святкують Масляну

Як українці святкують Масляну


Масляна — це давнє слов'янське свято https://znaj.ua/, яке дійшло до нас ще з язичницьких часів. Довга холодна зима традиційно закінчується Масляним тижнем, протягом якого українці встигають з'їсти величезну кількість смачнющих млинців.

Походження свята

Масляна — символ настання весни та пробудження всього навколо від зимового сну. Цього дня з давніх-давен ушановували Сонце, яке несло весняне тепло, і готували млинці як символ цього небесного світила.

Перші згадки про Масляну зустрічаються в джерелах, датованих четвертим століттям. Свято відзначали і в період язичництва, і після 988 року, коли князь Володимир запровадив християнство. З огляду на величезну популярність обрядів Масляної та значення цих традицій для народу, православна церква охоче прийняла їх і з розумом використала.

Час святкування

До запровадження християнства Масляну святкували під час час весняного рівнодення, це підтверджують стародавні календарі. У наш час це свято пов'язане з датами Великодня та початку попереднього семитижневого посту. На Масляний тиждень можна вживати олію та молочні продукти. Саме тому Масляна й дістала таку назву.

Приналежність свята

У наші часи подекуди трапляються суперечки: Масляна — українське чи російське свято? Якщо брати до уваги історію його походження, дати правильну відповідь зовсім не складно. Це давньослов'янське свято, що зародилося на нашій Батьківщині. Історія нашого народу свідчить: українці — це нащадки Київської Русі. Масляна — традиційне слов'янське свято, і воно не залежить від релігійних поглядів, християнства чи язичництва. Тому думка, що Масляна — російське свято, не має обґрунтування.

Головна традиційна страва

Настання весни асоціюється із сонячним теплом, тому на Масляну здавна пекли обрядовий хліб — млинці https://food.znaj.ua як символ головного світила. Давні слов'яни вірили: з'їдаючи золотавий млинець, людина дістає частку сонячних тепла й сили. Млинці смажили на глиняних сковорідках із зубчастими краями та прокресленим на дні хрестом, який символізував Сонце.

Вареники традиційно символізують Місяць, бо вони схожі на нього за своєю формою. Ця українська страва стала популярною в часи козацтва. Якщо брати до уваги вік свята, який становить щонайменше півтори тисячі років, і відсутність згадок про вареники у давніх слов'ян, то традиційна страва на Масляну — саме млинці.