1 лип. 2022 11:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

204

0

Як вінничанам заощадити на опаленні? Готуємо пластикові вікна до зими

Як вінничанам заощадити на опаленні? Готуємо пластикові вікна до зими

«Енфілд Віндовс» радить, як заощадити на опаленні взимку


Як вінничанам заощадити на опаленні? Готуємо пластикові вікна до зими

Через війну зима цього року буде досить складною з економічного погляду. Саме тому бажання заощадити на опаленні більш ніж зрозуміло — і його можна вітати. Чим меншими будуть тепловтрати приміщення, тим менше енергоносіїв вам знадобиться для підтримки комфортної температури, і тим меншими будуть витрати.

пластикове вікно

Капітальна теплова модернізація будинку чи квартири – захід, пов'язаний солідними витратами. Але навіть без капітальних робіт (зовнішнє та внутрішнє утеплення, заміна вікон на нові конструкції) можна підготуватися до зими і зменшити втрати тепла.

Одне з найбільш значимих джерел тепловтрат будинку або квартири — вікна. Навіть заміна старих дерев'яних вікон на ПВХ вікна з герметичними склопакетами не вирішує проблему втрат тепла повністю. Тому щоб підготуватися до зими і звести тепловтрати через вікна до мінімуму, потрібно витратити час та сили. Компанія «Енфілд Віндовс», яка здійснює ремонт пластикових вікон у Вінниці, ділиться корисними рекомендаціями з читачами нашого ресурсу.

Що слід зробити в першу чергу – розповімо нижче!

Чищення, змащування, регулювання

Як вікно втрачає тепло? Тепле повітря залишає приміщення в першу чергу через проміжок між рамою та стулкою. Цей зазор утворюється внаслідок недостатньо сильного чи нерівномірного притиску. Причини:

  • стулка перекосилася з часом і в одному з кутів з'явилася щілина;
  • згодом послабшав притиск, і по периметру вікно втратило герметичність.

В обох випадках допомагає регулювання пластикового вікна:

По-перше, потрібно виставити оптимальний притиск. Більшість фурнітурних комплектів передбачає наявність «зимового» режиму з максимальним зусиллям притиску стулки до рами. Якщо потрібно зменшити втрати тепла – майстер обирає саме такий варіант!

По-друге, потрібно усунути перекіс стулки, вирівнявши її та прибравши щілини. Для цього проводиться регулювання петлями або регулювання склопакетом. Рівна стулка буде рівномірно притиснута до рами по всьому периметру і завдяки цьому зникнуть протяги.

Порада! «Зимовий» притиск на вікнах варто переналаштувати з настанням тепла, інакше через надмірний тиск постраждає ущільнювач.

Одночасно з регулюванням рекомендується виконати змащування фурнітури, скористайтеся для цього силіконовим мастилом у балончику (можна придбати у найближчому автомагазині). Результат змащування - набагато легший хід віконної ручки. Якщо до змащування механізму ви не могли закрити ручку вікна до кінця, то після - ручка закриватиметься до кінця і відповідно стулка щільно притискатиметься до віконної рами. Таким чином ми запобігаємо тепловтратам нашого приміщення.

регулювання та змащування фурнітури пластикового вікна

Ще одна процедура - чищення фурнітури від пилу та будівельного сміття. Це особливо актуально якщо після встановлення вікон у приміщенні робився ремонт або було виконано оздоблення внутрішніх укосів. Видалення забруднень та нанесення мастила продовжує термін служби механізму, знижує навантаження та зменшує ймовірність поломок.

Новий ущільнювач - менше протягів

Ще одна причина, через яку пластикове вікно може стати джерелом тепловтрат — проблеми з ущільнювачем. Ущільнювальна гумка по периметру вікна відповідає за максимальну герметичність конструкції, але ця герметичність може порушуватися в результаті:

  • старіння ущільнювача (він служить від 5 до 15 років, потім починає втрачати еластичність);
  • деформації (у тому числі через занадто сильний притиск);
  • розривів та тріщин;
  • неправильного догляду (мінімум 2 рази на рік ущільнювач потрібно змащувати).

Причини можуть бути різними, але результат один — ущільнювач не справляється зі своїми завданнями. Підсумок - нещільний притиск стулки до рами, продування по периметру або протяг у конкретному місці.

«Лікується» ситуація одним способом — заміною ущільнювального контуру:

  • старий ущільнювач витягується з паза;
  • на його місце встановлюється нова гума ущільнювача, яка підходить за конфігурацією.

заміна ущільнювача пластикового вікна


Дуже важливо, щоб замінити використовувався якісний матеріал. Оптимальним буде застосування полімерного ущільнювача EPDM, який прослужить не менше 10 років і зберігатиме еластичність у широкому температурному діапазоні - і в спеку, і в холод.

Важливо! У вікнах можуть встановлюватися як не впаяні в профіль, так і впаяні ущільнювачі. З першими проблем зазвичай не виникає, а другі можуть вважатися такими, що не підлягають заміні. На практиці навіть впаяний (екструдований) ущільнювач можна демонтувати для заміни — але все залежить від професіоналізму майстра!

Заміна склопакета: дві камери + енергозбереження

Склопакет - це від 60 до 80% площі всього вікна, тому нехтувати ним при оцінці тепловтрат не варто. Так, регулювання фурнітури та заміна ущільнювачів дозволить зменшити навантаження на систему опалення, але варто подумати і про заміну склопакета на більш ефективніший:

  • замість однокамерного склопакета варто встановити двокамерний;
  • замість звичайного – енергозберігаючий або мультифункціональний (енергозбереження + захист від сонця «з прицілом» на наступне літо).

Склопакети робляться під об'єм конструкції, тому спочатку майстер повинен виконати замір і тільки після виготовлення склопакета в заводських умовах проводиться його заміна. Якщо для заміни використовується ширший склопакет, наприклад замість 24 мм - 32 мм, майстер також замінює штапики.

заміна склопакета пластикового вікна

Витрати на заміну склопакетів можуть бути суттєвими. Але при цьому різниця в енергозбереженні буде суттєвою — тож ці витрати окупляться за кілька опалювальних сезонів!

Висновок

Отже, підсумуємо! Щоб підготуватися до майбутньої зими, знизити втрати тепла та зменшити витрати на обігрів, варто:

  • відрегулювати фурнітуру;
  • замінити віконні ущільнювачі;
  • если финансы позволяют — заменить однокамерные простые стеклопакеты на двухкамерные с энергосбережением.

Звичайно, завдання це не просте, і самотужки впоратися навряд чи вдасться. Отже, варто звернутися до фахівців з ремонту та обслуговування ПВХ-вікон — в компанію «Енфілд Віндовс» https://enfield-windows.com/. Великий досвід ремонту та модернізації віконних конструкцій дозволяє майстрам цієї компанії у найкоротші терміни підготувати вікна вашого будинку чи квартири до опалювального сезону. Компанія надає послуги у всіх обласних центрах України, а також у Києві.

Ну, а різницю у вартості комунальних послуг та в рівні комфорту взимку ви побачите досить швидко!

title