22 груд. 2022 10:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

6648

0

Які аналізи треба здати, щоб перевірити потребу організму в вітамінах і мінералах та скільки це коштує?

Які аналізи треба здати, щоб перевірити потребу організму в вітамінах і мінералах та скільки це коштує?

Скринінг на вітамінний статус зараз дуже актуальний: через вживання малої кількості овочів та фруктів, поживних речовин, імунітет потребує додаткової підтримки


Які аналізи треба здати, щоб перевірити потребу організму в вітамінах і мінералах та скільки це коштує?

Скринінг на вітамінний статус зараз дуже актуальний: через вживання малої кількості овочів та фруктів, поживних речовин, імунітет потребує додаткової підтримки. Здавши аналіз на вітаміни та мінерали, можна буде виявити як авітаміноз – нестачу вітамінів, так і гіпервітаміноз, щочерез певну «моду» на синтетичні вітаміни, теж не рідко трапляється.

Саме тому лікарі, перш, аніж розпочинати прийом тих чи інших вітамінів та мінералів рекомендують пересвідчитись, що організм їх потребує.

Які лабораторні дослідження на вітаміни та мікроелементи варто здати у Вінниці?

Діагностичний центр «Меділабс» сформував комплексний аналіз, так званий «пакет», здавши який, пацієнт може дізнатись про нестачу чи підвищену кількість найважливіших вітамінів та мінералів в організмі.

Це лабораторне дослідження має назву «Пакет 1.5. «Вітаміни та мінерали». До нього входить кількісне визначення в організмі людини іонізованого кальцію, калію, натрію, магнію, фосфора, заліза, вітаміну В12, 25-гідроксивітаміну D та, як «бонус», але дуже правильний бонус, - загальний аналіз крові.

Щоб зрозуміти чому саме ці мінерали та вітаміни увійшли в цей пакет аналізу, варто коротко описати їх роль в фізичному та психологічному самопочуттю людини.

Отже, загальний вітамін D, або 25-Гідроксивітамін D. Вартість аналізу в «Меділабс» складає 445 грн + забір крові.

Важливість саме цього вітаміну важко применшити. Він допомагає фосфатам та кальцію засвоюватись з їжі. А ці мінерами «відповідають» за здоров’я кісток, зубів та м’язів. Недостатня кількість вітаміну D може призвести до рахіту в дітей та до розм’якшення кісткової тканини у дорослих. Імунітет потребує вітамін D, щоб боротись з вірусами та бактеріями.

Які аналізи треба здати, щоб перевірити потребу організму в вітамінах і мінералах та скільки це коштує?

Кальцій, про який вже частково згадали вище, - один із найважливіших мікроелементів, що має безпосередній вплив на міцність кісток, зубів, тонус м’язів, функціональність кровоносних судин та активність нервової системи. Якщо рівень цього мікроелементу буде достатнім, ризик переломів, появи остеопорозу, діабету та авітамінозу буде набагато нижчий. Іонізований кальцій – так званий катіон, складає 46-50% від усього кальцію крові. Так як рівень іонізованого кальцію не залежить від кількості білка крові, він в багатьох випадках є надійнішим показником первинного гіперпаратиреозу для людей з низьким рівнем альбуміну, ніж рівень загального кальцію крові. Ось чому важливо контролювати його рівень. Вартість цього аналізу - 185 грн + забір крові.

Калій відповідає за нормалізацію обміну речовин, він підтримує кислотно-лужний та водно-сольовий баланс в організмі. Якщо рівень калію падає, це одразу негативно скажиться та працездатності та загальному самопочутті. Окремий аналіз саме на цей мікроелемент коштує в приватній лабораторії «Меділабс» 115 грн + забір крові.

Натрій потрібен людині для нормалізації в клітинах водно-сольового балансу. Натрій нормалізує також функції нирок, діяльність м’язової та нервової систем. Він обумовлює нормальний ритм серця, бере участь в синтезі гормонів та регуляції кров’яного тиску. Лабораторне дослідження на натрій коштує 115 грн + забір крові.

Магній долучається до регулювання понад 300-х реакцій в людському організмі. Зокрема, цей мікроелемент дуже важливий у нормалізації роботи м’язів, нервової системи, артеріального тиску. Він також бере участь в підтримці імунної системи. Вартість аналізу – 105 грн + забір крові.

Фосфор дотичний майже до усіх хімічних та фізіологічних реакцій організму. Фосфор – це про здорові кістки та зуби, про легке засвоєння вітамінів, про перетворення їжі в енергію. Він відповідає за правильність м’язових скорочень, функціональність нирок та провідність нервових волокон. Коштує аналіз на фосфор 100 грн + забір крові.

Про роль заліза в організмі, напевно, знають усі. Залізо виконує функцію трансфера кисню по крові. Низький рівень заліза в організмі – низький гемоглобін. А низький гемоглобін – це ланцюжок порушень в дихальній діяльності, синтезі ферментів та білків, енергетичному обміні, стані волосся та нігтів, ін. Вартість аналізу крові на залізо коштує 115 грн + забір крові.

Вітамін В12 життєво необхідний людині для утворення еритроцитів, розвитку нейронів та синтезу ДНК. Якщо в організмі не вистачає вітаміну В12, це призведе до анемії, втрати балансу, оніміння рук та ніг, швидкої втомлюваності та погіршення пам’яті. Вартість цього лабораторного дослідження складає 255 грн + забір крові.

Які аналізи треба здати, щоб перевірити потребу організму в вітамінах і мінералах та скільки це коштує? - фото 2

Загальний аналіз крові у цьому пакеті буде доречним для розуміння загальної ситуації. Лікар побачить наслідки нестачі в організмі тих чи інших вітамінів та мінералів. Здати ЗАК в «Меділабс» коштуватиме 190 грн + забір крові.

Здавши лише один аналіз «Пакет 1.5. «Вітаміни та мінерали» (25-Гідроксивітамін D, Кальцій іонізований, Калій, Натрій, Магній, Фосфор, Залізо, Вітамін В12, ЗАК)», пацієнт отримає своєрідну «карту» чи путівник по покращенню свого загального стану та самопочуття.

Лікуючий лікар маючи результати цього аналізу одразу зможе підібрати правильну схему подальшої терапії.

Вартість цього «пакетного» аналізу сьогодні в лабораторії «Меділабс» складає лише 1100 грн + забір крові. По завершенню спеціальної пропозиції вартість цього комплексного лабораторного дослідження знову стане 1455 грн.

В той же час, якщо здавати аналізи окремо на кожен описаний вище вітамін та мікроелемент, то разом все це коштуватиме 1544 грн.

Записатись на аналіз «Пакет 1.5. «Вітаміни та мінерали» можна за телефоном: 067 430 64 02.