1 лип. 2022 11:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

266

0

Якість не завжди означає дорого: лікар УЗД розповіла про переваги ультразвукового дослідження в «Меділюкс»

Якість не завжди означає дорого: лікар УЗД розповіла про переваги ультразвукового дослідження в «Меділюкс»

УЗД вважають «золотим стандартом» діагностики


Якість не завжди означає дорого: лікар УЗД розповіла про переваги ультразвукового дослідження в «Меділюкс»

Переваг в ультразвукової діагностики є чимало, серед них швидкість, висока інформативність, абсолютна безпечність процесу, і, звісно, доступна вартість.

Лікар УЗД Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Марина Дзісь зауважує, що порівняно з іншими видами діагностики ультразвукові дослідження коштують дешевше, але це не означає, що вони неякісні чи малоінформативні.

Якість не завжди означає дорого: лікар УЗД розповіла про переваги ультразвукового дослідження в «Меділюкс»

Що вінничани найчастіше досліджують на УЗД? Чи абсолютно безпечним є УЗД для вагітних та плоду? Що і як часто варто обстежувати за допомогою ультразвуку в профілактичних цілях?

Відповіді на ці та інші питання читайте в інтерв’ю.

УЗД у Вінниці – одна з найдешевших діагностик здоров’я пацієнта чи означає це, що така діагностика є найменш інформативною? Адже люди давно звикли, що якість – означає дорого.

Я не вважаю, що якість це завжди означає дорого. Ультразвукові хвилі сьогодні – це один із найпопулярніших методів діагностики практично всіх органів та систем людського організму. Ультразвукову діагностику постійно використовують лікарі для оцінки стану пацієнта та динаміки його лікування.

Дослідження проводиться високочастотними звуковими хвилями, то ж цей метод діагностики є абсолютно безпечним для пацієнтів будь-якого віку, в тому числі вагітним жінкам і дітям з першого дня народження. При УЗД людина не отримує опромінення, як при рентгенографії чи КТ. Тож ж цей метод дослідження можна проводити стільки разів, скільки цього потребує ситуація: хоч і 10 разів за день.

Тому до переваг УЗД треба віднести абсолютну безпеку при діагностиці, швидкість проведення процедури, її безболісність, оперативне отримання результатів дослідження, висока інформативність і, звичайно, доступна ціна.

Ультразвукову діагностику неможна недооцінювати, ми дуже часто виявляємо захворювання на ранніх стадіях, а це запорука успішного лікування.

До того ж, ми працюємо в «Меділюкс» виключно на інноваційному високотехнологічному обладнанні – апараті Ge Vivid S70N.

Скільки за день вдається в середньому провести процедур УЗД? Що найчастіше досліджуєте?

Найчастіше доводиться обстежувати органи черевної порожнини в комплексі, щитоподібну та молочну залози, а також легені. Діагностика саме цих органів проводиться однаково часто як в дорослих пацієнтів, так і у дітей.

В середньому за день проводиться 18-20 процедур, але тут ще треба враховувати сезонність: взимку кількість обстежень збільшується у декілька разів, тим більше, що треба ще враховувати епідемію Ковіду, при якому часто виникає таке ускладнення як пневмонія. А лікування пневмонії треба дивитись в динаміці. Влітку ж, наприклад, частіше дивимось «щитовидку» та молочну залозу. Органи черевної порожнини, УЗД серця робимо однаково часто, в незалежності від пори року.

Є ствердження, що УЗД – це абсолютно безпечний вид діагностики, але, тим не менш, все ще існує багато міфів про шкоду ультразвукової діагностики. Зокрема є міф про те, що в момент УЗД вагітної жінки, дитина чує звук, схожий до гучного звуку потягу. Тому часто робити УЗД для вагітних – шкідливо для плоду. Як вважаєте, чим викликані такі побоювання і чи мають вони місце на існування?

На щастя, це лише міф, оскільки міжнародними професійними медичними організаціями визнано, що застосування ультразвукового сканування є абсолютно безпечним і для жінки, і для дитини протягом усього періоду вагітності. І проводиться УЗД настільки часто, стільки потрібно.

В акушерській практиці УЗД є обов’язковим методом дослідження для підтвердження вагітності в порожнині матки та проводиться з метою виключення генетичної патології плоду. Проводиться три скринінгових УЗД-обстеження за термінами, що визначає акушер-гінеколог, який «веде» вагітність. Якщо будуть наявні показання, лікар може призначити позапланові обстеження УЗД. І це, ще раз наголошує, є абсолютно безпечно для здоров’я вагітної та плоду.

УЗД не дарма вважають «золотим стандартом» діагностики при вагітності і не лише.

Якість не завжди означає дорого: лікар УЗД розповіла про переваги ультразвукового дослідження в «Меділюкс» - фото 2

Через війну, рівень уваги до коронавірусної інфекції знизився, тим не менш, Ковід нікуди не дівся, чи доводиться Вам все ще так само часто, як раніше, проводити УЗД легень?

Цікаве питання. Люди дійсно почали менше обстежуватись і це стосується не лише УЗД легень.

Та коронавірусна інфекція, на жаль, нікуди не зникла, вона активно передається, вінничани та гості міста продовжують заражатись та хворіти. Ковід щодня підтверджується у десятків людей, хвороба, як і раніше супроводжується ускладненнями у вигляді пневмонії.

Зараз УЗД легень проводиться дійсно рідше, але не війна на цей факт вплинула, а сезонність. Тобто якщо брати минулорічну ситуацію, то в літній час був теж спад на захворюваність.

Про Ковід стали менше говорити, менше писати, бо маємо куди серйозніші проблеми, але, повірте, вірус нікуди не дівся. І він знову дасть про себе знати восени.

УЗД радять проводити з профілактичної метою, розкажіть, будь ласка, що треба періодично досліджувати вінничанам за допомогою ультразвукової діагностики і як часто.

Незалежно від того чи є скарги в людини, УЗД з профілактичною метою варто проводити щонайменше один раз на рік.

Також, якщо під час попередніх обстежень було виявлено новоутворення чи прояв того чи іншого захворювання, або людина зараз приймає лікування й варто спостерігати за його ефективністю, тоді лікуючий лікар призначає огляди за допомогою УЗД частіше. І тут дуже важливо дослухатись до рекомендацій фахівця. Інколи для розуміння загальної картини лікар потребує результатів щомісячних УЗ-досліджень, інколи – кожні три або шість місяців.

Що варто профілактично дивитись через ультразвук? Обов’язково – комплексний огляд органів черевної порожнини, щитоподібну залозу, жінкам варто один раз в рік обстежувати молочні залози та проводити трансвагінальне УЗД, а чоловікам – передміхурову залозу.

Не варто забувати, що всі онкологічні процеси на початкових стадіях ніяк себе не проявляють: візуально нічого не змінюється, нічого не болить, нові відчуття не з’являються. А от помітити перші патологічні зміни в органах та системах можна за допомогою УЗД. І це дуже часто дозволяє пацієнту отримати більш ощадливе для його здоров’я лікування.

То ж я не просто раджу з профілактичною метою проходити УЗД, а наполегливо рекомендую! Краще захворювання профілактикувати, аніж потім дорогою ціною, в усіх сенсах, їх лікувати.

Записатись на УЗД в Лікувально-діагностичний центр «Меділюкс» до лікаря Марини Дзісь можна за телефонами: 0800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 067 33 77 697.

Якість не завжди означає дорого: лікар УЗД розповіла про переваги ультразвукового дослідження в «Меділюкс» - фото 3