5 жовт. 2021 13:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Інтерв'ю
0

209

0

Є великі шанси залишитись сліпим назавжди: чому хворим на цукровий діабет важливо регулярно відвідувати офтальмолога?

Є великі шанси залишитись сліпим назавжди: чому хворим на цукровий діабет важливо регулярно відвідувати офтальмолога?

Що таке «діабетична ретинопатія» і чи часто вінничани звертаються до офтальмолога саме з такою проблемою?


Є великі шанси залишитись сліпим назавжди: чому хворим на цукровий діабет важливо регулярно відвідувати офтальмолога?

Діабетична ретинопатія – захворювання сітківки ока, яке виникає у наслідок погано контрольованого перебігу цукрового діабету.

Високий рівень цукру в крові, підвищені артеріальний тиск та рівень холестерину запускають незворотні дегенеративні зміни в органах зору. Тому чим раніше пацієнт із цукровим діабетом звернеться до офтальмолога, тим більше шансів він має на збереження свого зору.

Ми запитали лікаря-офтальмолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Сніжани Гвяздовської, на які симптоми вінничанам варто звернути увагу, якщо вони й не здогадуються, що хворіють на цукровий діабет? Чому важливі регулярні офтальмологічні огляди пацієнтам з діабетичної ретинопатією? Чи правда, що з таким захворюванням можна втрати зір назавжди?

Відповіді на ці та інші запитання читайте у інтерв’ю.

Є великі шанси залишитись сліпим назавжди: чому хворим на цукровий діабет важливо регулярно відвідувати офтальмолога?

Що це за захворювання таке «діабетична ретинопатія» і чи часто вінничани звертаються до офтальмолога саме з такою проблемою?

— Діабетична ретинопатія - це захворювання сітківки ока, що являється наслідком нейросудинного ускладнення цукрового діабету І та ІІ типу. Поганий контроль рівня глюкози в крові, підняття артеріального тиску та рівня ліпідів (жирів) в крові призводять до незворотного пошкодження кровоносних судин сітківки ока. Це дуже небезпечно для органів зору і тому, як тільки в пацієнта встановлено діагноз цукровий діабет, йому треба одразу звернутись до лікаря-офтальмолога. На жаль, кожен 30-й пацієнт, що хворіє на цукровий діабет повністю втрачає зір.

Найчастіше трапляються випадки, що вінничани звертаються до нас з певними порушеннями зору, абсолютно не підозрюючи, що вони хворіють на цукровий діабет. І вже коли лікар-офтальмолог підтверджує в пацієнта діабетичну ретинопатію, а вона проявляється мікроаневризмами, крововиливами, твердими та м’якими ексудативними вогнищами, набряками сітківки, її відшаруванням, розвитком вторинної глаукоми, - він обов’язково направляється на консультацію та відповідне лікування до ендокринолога.

Не рідко люди приходять на огляд з розвинутими стадіями діабетичної ретинопатії. Такі пацієнти потребують негайного лікування та постійного контролю в офтальмолога.

Якщо дивитися на епідеміологічні дослідження, то з трьох осіб, що хворіють на цукровий діабет, одна - буде мати діабетичну ретинопатію.

Тому так важливо, аби всі пацієнти з діабетом І типу раз в рік проходили профілактичні комплексні огляди у лікаря-офтальмолога із обов’язковими вимірюванням гостроти зору, пневмотонометрією, рефрактометрією, біомікроскопією переднього відрізка ока та оглядом очного дна. Ці діагностичні процедури допомагають повністю оглянути очі та в результаті вберегти зір.

Чи правильно називати діабетичну ретинопатію ускладненням цукрового діабету? Що відбувається з сітківкою ока при цукровому діабеті?

— Так, ця патологія органів зору дійсно є специфічним мікросудинним ускладненням цукрового діабету. Якщо ж пацієнт тримає в межах норми рівень цукру в крові, слідкує за своїм артеріальним тиском та рівнем холестерину, діабетичну ретинопатію можна максимально відтермінувати. Однак до офтальмолога треба звертатись періодично, мінімум один раз на рік, аби не занедбати захворювання сітківки ока.

Як тільки в людини починають «стрибати» рівень глюкози у крові та артеріальний тиск, з сітківкою ока розпочинаються незворотні зміни. На початкових стадіях діабетичної ретинопатії трапляються одиничні мікроаневризми та дрібноточкові крововиливи. Прогресування захворювання призводить до облітерації судин та вже більших крововиливів – точкових, з’являються жовто-білі воскоподібні помутніння.

На пізніх стадіях діабетичної ретинопатії додаються розростання сполучної тканини в сітківціу вигляді тяжів та плівок, що, в свою чергу, призводить до відшарування сітківки, її розривів. Розпочинається розвиток вторинної глаукоми.

Чи правда, що з таким захворюванням людина може навіть втрати зір повністю?

- Так, це правда, якщо не проходити профілактичні огляди у офтальмолога, то можна пропустити розвиток захворювання, - його початкову стадію. Вчасні консультації лікаря дозволять уникнути незворотнього порушення зору та сліпоти.

Одразу після постановки діагнозу «цукровий діабет», пацієнти систематично повинні проходити щорічний огляд у офтальмолога, а за потреби і частіше.

Є великі шанси залишитись сліпим назавжди: чому хворим на цукровий діабет важливо регулярно відвідувати офтальмолога? - фото 2

Як діагностується та лікується діабетична ретинопатія?

Повна комплексна діагностика дозволяє підтвердити діагноз та надати відповідне лікування пацієнту з діабетичною ретинопатією.

Звичайно, цю патологію, як і будь-які інші, краще профілактувати, аніж лікувати. Та в будь-якому випадку, пацієнту буде підібрана індивідуальна тактика лікування, що якнайкраще допоможе вберегти його зір.

Обов’язково, в першу чергу, людина має нормалізувати рівень цукру в крові та показники артеріального тиску.

Офтальмологічне лікування включає в себе:сучасне лікування за допомогою лазера, фотокоагуляції, внутрішньоочне введення інгібітора - фактора росту ендотелію судин (VEGF). Все це дозволяє запобігти втраті зору при розвитку важкої форми ретинопатії та діабетичному макулярному набряку.

Як часто пацієнт з діабетичною ретинопатією має приходити на контрольні обстеження до офтальмолога?

- Тут все залежить від стадії розвитку захворювання.

Так, при легкій непроліферативній діабетичній ретинопатії варто оглядатися у лікаря-офтальмолога один раз на рік. Помірна непроліферативна діабетична ретинопатія вимагає контролю кожних 3-6 місяців. Важку непроліферативну діабетичну ретинопатію треба оглядати раз на 3 місяці, проліферативну діабетичну ретинопатію - раз на місяць.

А пацієнт з діабетичним макулярним набряком має знаходитись на постійному контролі лікаря-офтальмолога, адже він потребує постійного лікування та динамічного спостереження.

Тут важлива повна усвідомленість пацієнта з цукровим діабетом про свою хворобу загалом та про те, як вона впливає на стан очей. Наслідки, що виникають при повному ігноруванню цієї патології – страшні. Є великі шанси залишитись сліпим назавжди.

Окремо зупинюсь на жінках, що хворіють на цукровий діабет й планують вагітність, або уже вагітні. Вони повинні пройти повне комплексне обстеженняв офтальмолога до вагітності або в першому триместрі. В подальшому необхідно контролювати кожен триместр та період часу протягом року після пологів, адже діабетична ретинопатія під час вагітності значно швидше прогресує.

Загалом, лікування діабетичної ретинопатії є довготривалим та дороговартісним, до цього треба бути готовим.

Як сигналізує про себе діабетична ретинопатія? Коли варто звертатись до офтальмолога людині, що не знає про наявність у себе цукрового діабету?

- Зазвичай, у пацієнтів з’являється відчуття наче перед очима плівка, крізь яку вони дивляться. Картинка розмивається. Стрибаючі мушки чи блискавки – теж є сигналом. І звісно гострота зору суттєво знижується.

Як тільки ви помітили у себе хоча б один із перерахованих симптомів, варто негайно звернутись до офтальмолога.

Записатись на огляд та консультацію до лікарів-офтмальмологів Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» можна за телефоном: 0 800 33 01 30.

Є великі шанси залишитись сліпим назавжди: чому хворим на цукровий діабет важливо регулярно відвідувати офтальмолога? - фото 3