23 черв. 2022 11:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

294

0

Їсть манку, гуляє з собакою і котами: на Вінниччині лісівник врятував маленьке дике козеня

Їсть манку, гуляє з собакою і котами: на Вінниччині лісівник врятував маленьке дике козеня

Коли підросте – люди хочуть віддати його у вольєр для напіввільного утримання диких тварин


 Їсть манку, гуляє з собакою і котами: на Вінниччині лісівник врятував маленьке дике козеня

У Томашполі, що на Вінниччині, місцеві доглядають маленьке дике козеня, яке знайшли пораненим у лісі. Назвали тваринку Джавелін. Живе козеня у сарайчику, їсть манку та гуляє з собакою і двома котами. Коли підросте – люди хочуть віддати його у вольєр для напіввільного утримання диких тварин, бо у дикій природі йому буде важко.

Історію порятунку маленького козеняти розповіли у Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Коли старший майстер лісу знайшов маленьке козеня, приніс знахідку до свого батька Олександра Андрійовича, мисливствознавця.

«У цьому випадку залишити козеня в лісі означало би приректи його на вірну смерть. У нього була поранена нога, вона кровила, рана могла б загноїтися. Але швидше всього, що по запаху крові малого б миттю знайшов хижак, той же лис. У малюків диких тварин відсутній запах через те, що ще не функціонують потові залози, тому хижаки їх не зможуть знайти. Мама-козуля після народження залишає маля в траві, потім із легкістю його знаходить. Як і зайчиха. Тому ми закликаємо відвідувачів лісу не чіпати новонароджених малят диких тварин. Але це був інший випадок, тут треба було втрутитися», – каже О Олександр Копирсак, мисливствознавець ДП «Тульчинське ЛМГ».

Так дике козеня на кличку Джавелін поселилося у дворі багатоквартирного будинку у містечку Томашпіль на Вінниччині. Місця вистачає, у пригоді став вільний сарай, куди поселили цапка. А лікувати рану та вигодовувати маля лісівникові допомагала дружина, фаховий медик. Вона правильно обробила ніжку, доглядала за малим. Зараз рана практично вже загоїлася. А відтак, як козеняті було всього 5-6 днів від народження, то й годувати його заходилися як справжнє немовля. Купують у місцевої томашпільської господині козяче молоко, а на коров’ячому – варять манку.

«Годуємо кожні три години. Він уже набрав гарно вагу – як прибув до нас, важив два кіло, а нині – майже три. Я, жартуючи, кажу синові, що ми тебе малого не годували так!», – сміється Олександр Андрійович.

Щоранку Олександр Андрійович виходить з квартири і йде на прогулянку зі своїм кортежем: козеня, собачка, два коти. До речі, собака Муся – справжній охоронець козлика, чужих до нього не підпускає і намагається вкусити, хоч і сама крихітна на зріст удалася.

Мисливствознавець Олександр Копирсак розуміє, що у вільній природі козеня уже важко адаптується. Надто звикло і до присутності людини, й інших тварин. Воно легко стане здобиччю хижаків або браконьєрів. Тому планує після того, як Джавелін окріпне і підросте, віддати його у вольєр для напіввільного утримання диких тварин, що у сусідньому Журавлівському лісництві. Лісничий Олег Юхименко каже, що вольєр має доволі велику площу, а крім кабана, якого вони там розводять, у вольєр заскочили і живуть там дикі кози. Тож Джавеліну не буде самотньо.

 Їсть манку, гуляє з собакою і котами: на Вінниччині лісівник врятував маленьке дике козеня

 Їсть манку, гуляє з собакою і котами: на Вінниччині лісівник врятував маленьке дике козеня - фото 2

 Їсть манку, гуляє з собакою і котами: на Вінниччині лісівник врятував маленьке дике козеня - фото 3

 Їсть манку, гуляє з собакою і котами: на Вінниччині лісівник врятував маленьке дике козеня - фото 4

 Їсть манку, гуляє з собакою і котами: на Вінниччині лісівник врятував маленьке дике козеня - фото 5

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info