5 берез. 2022 12:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Україна
0

104

0

З Маріуполя та Волновахи гуманітарними коридорами евакуюють понад 200 тисяч громадян

З Маріуполя та Волновахи гуманітарними коридорами евакуюють понад 200 тисяч громадян

Евакуація проходить за погодженням від російської сторони та за посередництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста


З Маріуполя та Волновахи гуманітарними коридорами евакуюють понад 200 тисяч громадян

Сьогодні, 5 березня, за погодженням від російської сторони та за посередництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста з 9-ї години ранку прокладено гуманітарні коридори для евакуації населення з Маріуполя та Волновахи, які знаходилися на межі гуманітарної катастрофи.

Маршрути відбуватимуться за двома напрямками:

  1. Маріуполь – Нікольське – Розівка – Пологи – Оріхів – Запоріжжя. За цим напрямком планується вивезти більше 200 тисяч осіб.
  2. Волноваха – Валер'янівка – Новоандріївка – Кирилівка – Вугледар – Покровськ – Запоріжжя. За цим напрямом планується евакуювати ще понад 15 тисяч осіб.

Точки збору – центральні площі Волновахи і Маріуполя

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук розповіла подробиці про евакуацію населення з Маріуполя та Волновахи.

З Маріуполя та Волновахи гуманітарними коридорами евакуюють понад 200 тисяч громадян

«Ми очікували офіційного повідомленні від Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Отримавши його, можемо зробити наступну заяву. Ми досягли домовленостей, щодо створення гуманітарного коридору з 9-ї години ранку за українським часом, сьогодні, 5 березня, у двох напрямках – Волноваха та Маріуполь.

Ми погодили за посередництвом Міжнародного Комітету Червоного Хреста маршрути, як буде відбуватися рух колони та як буде проводитись завезення гуманітарного вантажу по цьому каналу. І отримали підтвердження від російської сторони.

Отже, наразі маршрути будуть відбуватися за наступними напрямками. Перший маршрут: Маріуполь – Нікольське – Розівка – Пологи – Оріхів – Запоріжжя. Ми плануємо вивезти біля 200 тисяч людей.

Наступний маршрут: Волноваха – Валер'янівка – Новоандріївка – Кирилівка – Вугледар – Покровськ – Запоріжжя. Тут плануємо евакуювати більше 15 тисяч осіб.

Червоний Хрест забезпечує гарантію режиму припинення вогню. Червоний Хрест буде присутнім і буде на чолі колони, яка буде рухатися за вказаними маршрутами. Відповідні місцеві адміністрації а саме ВЦА Донецької області на чолі з Павлом Кириленком розпочали режим оповіщення, а також збору. Точки збору – центральні площі Волновахи і Маріуполя.

Я дякую усім волонтерам,українському Червоному Хресту та всім хто долучалися до цього процесу, бо він дійсно був спільним і важким», - сказала Ірина Верещук.

Окрім того, Ірина Верещук зазначила, що наші військові повідомляють, що в районі заявленого маршруту евакуації російські війська використовують режим тиші і просуваються вперед.

«Я хочу звернутися до російської влади і сказати, що ми домовились за посередництвом Червоного Хреста, використовуючи Міжнародні Конвенції, що буде дотримано режим тиші. Там немає бути жодних просувань російських військ. Ми використовуємо такий канал для того, щоб евакуювати цивільних жінок та дітей. А також, щоб довезти гуманітарні вантажі до тих, хто залишився. Це медикаменти і їжа. Тому, ще раз звертаюся до російської влади – припинити просування своїх військ якщо таке відбувається, зараз ми перевіряємо цю інформацію, і дати можливість спокійно провести евакуацію людей. За цим спостерігає весь світ. Я щиро сподіваюсь, що такий перший крок завершиться позитивно, люди отримають прихисток, а не будуть тижнями сидіти під завалами, в підвалах, без води, без зв’язку і без їжі, та матиме продовження», - додала Ірина Верещук.

Також віце-прем’єрка звернулася до мешканців інших регіонів, які потребують гуманітарної допомоги та евакуації.

«Ми збираємо інформацію з усіх регіонів: Суми, Чернігів, Запоріжжя, Київська область, Димер, Богданівка, Херсон. Ми всіх вас знаємо, пам’ятаємо і розробляємо маршрути евакуації. Давайте самоорганізовуватись, працювати разом і будемо співпрацювати з Червони Хрестом, з міжнародними організаціями, які мають стати посередником для гарантування режиму припиненню вогню», - зазначила у своєму зверненні Ірина Верещук.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Realist.online.