24 черв. 2022 11:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

295

0

З початку війни в лікарнях Вінниччини провели тисячі операцій пораненим бійцям

З початку війни в лікарнях Вінниччини провели тисячі операцій пораненим бійцям

Лікують військових за окремим протоколом


З початку війни в лікарнях Вінниччини провели тисячі операцій пораненим бійцям

У тридцяти медзакладах Вінниччини з початку повномасштабної війни росії проти України, приймають поранених бійців. За чотири місяці лікарі провели тисячі операцій. Лікують військових за окремим протоколом.

Про це пише Суспільне Вінниця.

«Ті рани, що через вогнепальну зброю, гояться повільніше, ніж побутові. Тому що травматичний факт, тому що сила вибуху забруднює мʼякі тканини, тому й довше», – каже лікар-травматолог Олександр Хоменко.

З початку війни в лікарнях Вінниччини провели тисячі операцій пораненим бійцям

Цивільній медицині довелось перепрофілюватись на військову, поки все вдається, каже очільниця обласного департаменту охорони здоровʼя та реабілітації Ольга Задорожна.

«Їх дуже багато, з кожним днем більшає. Ми розширюємо ліжка, надаємо допомогу. Дасть Бог, це все закінчиться, і буде наша перемога, і зовсім по-іншому будемо згадувати ці дні», – каже Ольга Задорожна.

З початку війни в лікарнях Вінниччини провели тисячі операцій пораненим бійцям - фото 2

Крім медичної, поранені потребують і психологічної допомоги, каже ортопед-травматолог Ігор Осунчик. Кожен боєць запитує, коли зможе повернутися до побратимів. А ще, за словами лікаря, військові практично ніколи не жаліються і не просять знеболювальних.

З початку війни в лікарнях Вінниччини провели тисячі операцій пораненим бійцям - фото 3

Два місяці на Вінниччині Григорій із Дніпра. Українською спілкується з 24 лютого. Очільник лікарні Павло Ткачук розповідає, що оборонець «був на волосині» від смерті. Осколок пройшов поруч з артерією. Один міліметр у сторону, і миттєва смерть.

«Артобстріл, район Авдіївки. Ми потрапили під обстріл, і ось так сталося: великий уламок снаряда потрапив у мене. Мене підхопили лікарі і вчасно евакуювали», – розповідає Григорій.

З початку війни в лікарнях Вінниччини провели тисячі операцій пораненим бійцям - фото 4

На Сході України отримав поранення військовослужбовець Олександр. Вже хоче назад, знову захищати Батьківщину, та лікарі не пускають.

З початку війни в лікарнях Вінниччини провели тисячі операцій пораненим бійцям - фото 5

Для іншого військовослужбовця Олександра це вже друга війна. Перша була в Афганістані. Захищаючи Україну, чоловік отримав осколкове поранення гомілки і стегна.

«Ну що робити? Я за тим не шкодую, але розумію, ким я там був. У той час ми теж там були окупантами. Зараз я це розумію. Зараз інша війна на нашій території, за нашу державу», – каже Олександр.


Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото та відео Суспільне Вінниця

title