3 січ. 2023 13:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Місто
0

321

0

З Європейської площі у центрі Вінниці прибирають радянське минуле. Могили і Меморіал перенесуть на Київську

З Європейської площі у центрі Вінниці прибирають радянське минуле. Могили і Меморіал перенесуть на Київську

Меморіал слави на Європейській площі складався з більше ніж 16 об’єктів, які з’явилися у різний час із 1920 до 2015 року


З Європейської площі у центрі Вінниці прибирають радянське минуле. Могили і Меморіал перенесуть на Київську

Виконком Вінницької міської ради у грудні прийняв рішення «Про надання згоди на перенесення пам’яток історії місцевого значення з Європейської площі у Вінниці». Йдеться про перенесення Меморіалу слави і двох могил на вулицю Київську.

Документ опубліковано на сайті міської ради.

«Беручи до уваги «Науково-проектну документацію переміщення пам'ятки історії місцевого значення Меморіальний комплекс, 1977 р., охоронний №5 з площі Європейської м. Вінниці на територію пам'ятки історії місцевого значення Меморіального кладовища воїнів Радянської Армії по вул. Київській м. Вінниці, охоронний №6», в тому числі двох могил на територію кладовища по вул. Київській м. Вінниці, схвалити перенесення пам’ятки.

Департаменту культури міської ради спільно з комунальним підприємством Вінницької міської ради «Дирекція парків та дозвілля територіальної громади» провести відповідні дії щодо отримання рішення Міністерства культури та інформаційної політики про надання дозволу на перенесення пам’ятки, що оформлюється наказом.

Департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради провести відповідні дії щодо переміщення», - зазначено в документі.

Меморіал слави на Європейській площі складався з більше ніж 16 об’єктів, які з’явилися у різний час із 1920 до 2015 року.

За інформацією вінницьких істориків, перші масові поховання на Європейській площі ймовірно з’явились в 1920 році.

«Це були червоноармійці, які гинули в боях за штурм міста і його окупацію. Відтоді і на довгих 70 років український прапор покинув Вінницю. За спогадами Павла Стасюка, тут додатково було захоронено 57 червоноармійців. Переважна більшість з них – китайські найманці», - розповідав Сергій Гула.

Загалом там поховано, а здебільшого перепоховано приблизно 150 людей. Наприклад, наприкінці лютого 1922 року там поховали Леоніда Балабанова – секретаря губкому місцевого комсомолу, який вилучав харчі в місцевих селян для забезпечення економіки голодної росії.

7 листопада 1977 року на річницю жовтневої революції встановили трьох солдатів, фактично пам’ятник червоноармійцю, червоногвардійцю і будьонівцю. 5 травня 2022 року пам’ятник, який символізував «преемственность поколений борцов за власть Советов», прибрали з Європейської площі.

А 17 жовтня 2022 року на Європейській площі демонтували бетонну стелу гранітними плитами, на яких були викарбувані імена загиблих у Другій світовій. 380 гранітних плит перенесли на Київську.

Як повідомляла Вінниця.info, раніше в мерії презентували макети та візуалізацію, як в майбутньому буде виглядати зона пам’яті Меморіалу Визволення на вулиці Київська, де створено єдиний меморіальний комплекс, до якого перенесуть таблички з іменами загиблих у Другій світовій війні, які знаходяться на Європейській площі в центрі міста.

З Європейської площі у центрі Вінниці прибирають радянське минуле. Могили і Меморіал перенесуть на Київську

З Європейської площі у центрі Вінниці прибирають радянське минуле. Могили і Меморіал перенесуть на Київську - фото 2

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info