11 жовт. 2021 16:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

7901

0

Життя після інфаркту міокарда: подробиці про комплексне відновлення

Життя після інфаркту міокарда: подробиці про комплексне відновлення

Особливості реабілітаційного періоду після інфаркту міокарда


Інфаркт міокарда - критичне патологічний стан, після якого виживає близько 40% хворих. Причинами високого відсотка смертності виступають несвоєчасне звернення за медичною допомогою, неправильне лікування, недотримання рекомендацій фахівців, відсутність реабілітації. Відновлення повинне бути комплексним і тривалим. Детальніше про етапи і особливості реабілітаційного періоду після інфаркту міокарда читайте далі.

dDVXuompEnYh-eB55wpG2DP-ZCRGvWtbamv6NNiwdmMOsrSQPwuph2rmmqGUNTHtlCFVyt7C-seOLMvqR4_Zg4-ltoxLjyExThlRlGzQvimOdZaYOBSIRlOmggmkZ2wv384bid1W=s0

Основи відновлення і важливість постійної підтримки організму

Люди, які вижили після інфаркту міокарда, не завжди чітко дотримуються рекомендацій лікаря. Одні пацієнти постійно хвилюються за своє життя і бояться зробити зайвий рух, а інші не усвідомлюють того, що необхідно змінити раціон, забути про шкідливі звички. Або долає страх, або відбувається внутрішній бунт. Це 2 дороги до рецидиву. У таких ситуаціях рекомендована робота з психологом. В іншому випадку можуть не тільки трапитися рецидиви, а й розвинутися інші серйозні патології. Якщо слідувати рекомендаціям лікаря, можна прожити довге життя.

Важливо: ефективність своєчасного і правильного лікування без реабілітації знижується на 30-50%.

Комплексне відновлення передбачає дотримання режиму дня, відмова від шкідливих звичок, перехід на спеціальне харчування і дбайливе ставлення до психологічного стану. Його можна розділити на 3 етапи: стаціонарний, постстаціонарном і підтримує. Перший передбачає прийом медикаментів і повільне відновлення втрачених функцій, при необхідності доктор вносить зміни в програму лікування.

Корисно. На цьому етапі часто призначають ліки Вальсакор (діюча речовина валсартан), яке розроблено спеціально для людей, які пережили інфаркт міокарда. Воно використовується в рамках терапії серцевої недостатності. «Вальсакор» виробляє антигіпертензивний і сечогінний ефекти. Приймати можна тільки за призначенням і під контролем лікаря.

FV580-lvgdQXFVUj4m7eIqXPL-AZrO2ZpC1oAprlj9VA9eZMj2t2GEMtuEIABmsd9TcVYql387Lol8WLucMjRudlpF_oR8K8lh96N-ltb-hlEg-u_UD6FaMlrIJfljBYDkkwG9fg=s0

Тривалість постстаціонарном етапу реабілітації - від 6 до 12 місяців. Доктора рекомендують санаторно-курортне лікування та відновлення в спеціальних реабілітаційних центрах. За бажанням пацієнта все може проходити вдома. Після реабілітації починається підтримує етап, який триває протягом усього життя.

0F3SoWgWiYWfXvkiNX9zfA349tKw_GT0fos8VplfctsFoqUjQJVjX-VPaA70ZGwzE2vTj3-Vbuc6YE85-TXfgSRivL5n4auMz8P9fD376t4iPUi6-0I1Rw1UWWqH0R12ZO942ST3=s0

Докладно про медикаментозну терапію, харчування і активність

Підтримуюче лікування під час реабілітації після нападу інфаркту міокарда призначає лікар-кардіолог індивідуально, враховуючи стан здоров'я і самопочуття пацієнта. При складанні програми медикаментозної терапії фахівці також беруть до уваги причини появи хвороби і її тяжкість. Як правило, вона передбачає систематичне застосування ліків для:

  • контролю і стабілізації тиску;
  • зняття набряків;
  • зменшення згортання крові.

Величезне значення мають харчування і дотримання режиму дня. Важливо подбати про те, щоб в організм надходила достатня кількість клітковини, є дрібно і виключити жирні, калорійні страви. Для мінімізації ризиків рецидиву фахівці настійно рекомендують відмовитися від смаженої їжі. Раціон слід наповнити пареними, вареними і запеченими стравами. До заборонених продуктів належать такі:

  • сіль у великій кількості;
  • жирні м'ясні та рибні страви;
  • копченості та ковбасні вироби;
  • натуральну каву;
  • солодощі та випічка;
  • алкоголь.

Здорове харчування дозволить знизити вагу і виключити зайве навантаження на серцевий м'яз, що дуже важливо після інфаркту міокарда.

Чи варто уникати фізичних навантажень?

Про все це розповідає лікуючий лікар, його рекомендації залежать від клінічної картини та стану пацієнта. Рухатися важливо й потрібно, а ось про активні заняття спортом в перший рік після хвороби варто забути. Мінімальні навантаження включають в програму реабілітації ще під час перебування хворого в стаціонарі, поступово збільшуючи їх інтенсивність. Рекомендовані заняття з фізіотерапевтом. Для загального відновлення корисні легкий біг, спортивна ходьба, плавання, ходіння по сходах, вправи на велотренажері.

Самолікування може бути шкодливим для Вашого здоров’я